A kínaiak kezében a sorsuk?

Hír

írta: Admin
2013/08/12

Be kellene tiltani Kínában az elefántcsont kereskedelmét, s ezzel nagy lépést lehetne tenni az afrikai ormányosok védelmében - hangoztatta egy a fekete kontinensen élő kínai természetvédő, miután Hongkongban az utóbbi időben hatalmas mennyiségű csempészett elefántagyar-szállítmányokat foglaltak le a hatóságok.

Egyre nagyobb az esélye, hogy az afrikai elefántok hamarosan kihalnak. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, csak 2012-ben közel 40 000 elefántot öltek le. Száz év alatt az embernek köszönhetően a 12 milliós elefánt populáció a 3 százalékára, körülbelül 350 000 egyedre csökkent. Hogy gyászos ünnep-e az Elefántok Napja, az nem is kérdéses. Hogy Kínán nagyban múlik az afrikai elefántok sorsa? - Ez eddig nem volt nyilvánvaló, ám egy afrikában dolgozó kínai természetvédő néhány napja rávilágított a problémára.

A kínai különleges közigazgatási övezetből minden idők egyik legnagyobb elefántagyar-fogását jelentették a napokban. A Nigériából érkezett "gyanús" konténerben 1100 elefántagyarra, 13 orrszarvú szarvra és öt leopárd prémjére bukkantak. Értékük meghaladta az 5,3 millió dollárt (egy milliárd forintot) - számolt be nemrég a South China Morning Post című lap.

A hongkongi hatóságok az elmúlt egy évben nyolc tonna elefántagyart foglaltak le, négy különböző alkalommal, teljes értékük meghaladhatja a 20 millió dollárt (4,4 milliárd forintot). Az áprilisi szállítmányt Burundiból adták fel, míg a tavaly novemberit Tanzániából. Utóbbit (569 darabot) több száz csomag napraforgó alatt találták meg. A kínai területen elfogott szállítmányok közül szintén kiugrott az a négy tonnányi, mintegy 1200 darab elefántagyar, amit Tanzániában, illetve Kenyában indította útnak, s tavaly októberben csíptek el. Értéke 3,4 millió dollár (755 millió forint) körül volt.

A 2010 óta 3300 elefántot kellett megölni ahhoz a mennyiségű elefántagyarhoz, amire Hongkongban csaptak le a hatóságok. A hongkongi törvények szerint a védett állatokkal történő kereskedés 5 millió dollárig terjedő pénzbüntetéssel és legfeljebb 2 év szabadságvesztéssel sújtható.

Természetvédők becslése szerint 2011-ben 25 ezer elefánttal végeztek az agyaraikért. Ilyen mértékben nem irtották őket több mint tíz éve. Afrika nagy részén szaporodásuk már nem tudja pótolni a kiirtott állatok számát. Az agyarakat egyes szakértők szerint nem csupán az elefántcsontból készülő dísztárgyakhoz keresik, hanem a vallási hagyományokban játszott szerepük miatt is. Kínában, Vietnámban és más ázsiai országokban az elefánt agyarak és az orrszarvúak szarvának őrleményét bizonyos ceremóniák, vallási, kulturális események alkalmával használják.

Kína az elefántcsontból készült termékek elsőszámú piaca a világon, Hongkong pedig a világ harmadik legnagyobb kikötőjével kézenfekvő közvetítő állomás. Egyes feltételek szerint a "fehér arany" gyűjtése a szupergazdagok meghatározott körének kiváltsága. Az agyarak faragását a szárazföldi Kínában körülbelül 300-400-an végzik, a regisztrált üzemek száma alig három tucat. Kijelölt elárusítóhelyekből 135 van.

Az Afrikában dolgozó Csuo Csiang kínai természetvédő szerint hazája központi szerepet vállalhatna az elefántok megmentésében, amihez mindenekelőtt be kellene tiltania az elefántcsont értékesítését. A negyvenéves Kujcsou tartományból származó férfi kilenc éve indult el Afrikába, s egyik célja épp az állatvédelem népszerűsítése a kínai közvélemény körében. Ezért is hívta meg például tavaly Jao Minget, a Kínában közkedvelt egykori NBA kosárlabdázót, akinek a megcsonkított elefántok mellett készült fényképei a kérdést egy időre a közbeszéd témájává tette. A kereskedés leállítása nélkül azonban semmilyen civil "népnevelés" nem lehet eredményes - vélte Csuo.

Nem az elefántagyar az egyetlen kelendő árú az ázsiai piacokon. A cápauszonyt a kínai konyha hasznosítja nagy előszeretettel, az "alapanyagból" számos ínyencséget készítenek. A cápákat rendszerint úgy fosztják meg uszonyaiktól, hogy lenyesik azokat, majd az állatokat visszaengedik a nyílt vízbe, ahol végül elpusztulnak. Leölésük eredményeként immáron számos cápafaj is a kihalás szélére került, így többek közt az óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus), a heringcápa (Lamna nasus), valamint több pörölycápa faj is.

New York államban cápauszony tilalmat vezetett be a kormányzó. Nem ok nélkül.

 

forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Határozat az orvvadászat ellen

Mivel a vadon élő fajok elleni bűnözés súlyos mértékben fokozódott, az ENSZ egy történelmi jelentőségű határozatot fogadott ...

Béke az iskolapadban

A Tesso Nilo Nemzeti Park elit elefánt alakulata új taggal bővült. Megszületett Shanti (magyarul Béke), a kis elefánt borjú.