Mindent bevet az orvvadászat ellen

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/18

Néhány napja számoltunk be az illegális vadkereskedelem megfékezéséről szóló nyilatkozatról, amelyet 46 ország képviselője, köztük Vilmos herceg is aláírt. A herceg most bejelentette, meg is semmisítetné a Buckhingham-palota elefántcsont műtárgyait, ezzel is példát mutatva az orvvadászat elleni harcban.

A 80 éves Jane Goodall világhírű brit főemlőskutató a The Independent című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy beszélt Vilmos herceggel, aki "bezúzva szeretné látni a Buckingham-palotában lévő összes elefántcsont tárgyat". Szakértők szerint ezek megsemmisítése "erőteljes" üzenet lenne a világ számára és más országok vezetőit is hasonló lépésekre sarkallhatja.

Nem ez az első alkalom, hogy Vilmos herceg felszólalt az elefántok ügyében: múlt héten egy új koalíciót indított útjára United for Wildlife (Egyesülés a vadvilágért) néven, amelynek célja a vadon élő állatokkal folytatott feketepiaci kereskedelem megfékezése. "Azok az erők, amelyek jelenleg a világ legveszélyeztetettebb fajainak egy részét pusztítják, kifinomultak és erősek, de ezen a héten egy ugyanilyen erős szövetség megszületésének vagyunk a tanúi, amely azért jön létre, hogy harcba szálljon velük." - nyilatkozta korábban.

Az elefántcsont tárgyak megsemmisítésének ügyében sokan, köztük Brian Sewell műkritikus sem ért egyet a herceggel. "El kell fogadnunk, hogy ezek a tárgyak léteznek. Az elefántcsont egykoron értékes alapanyag volt, amellyel mesteremberek dolgoztak a reneszánszkorban. Nem látom az összefüggést az elefántok megmentésének ügye és az évszázadokkal ezelőtt készült műalkotások elpusztítása között" - nyilatkozta Sewell.

Részben Vilmos herceg töretlen támogatásának érdeme, hogy tavaly legalább 45 tonnányi elefántcsontot koboztak el a hatóságok világszerte, ami negyed évszázad távlatában a legnagyobb éves zsákmánynak számít.

Franciaország is hadat üzent az elefántcsont kereskedelemben érintett bűnözőknek: Február 6-án tizenötezer darab, olyan elefántagyart semmisítettek meg, amelyet az elmúlt húsz évben foglalt le a francia vámőrség, közel egymillió eurós értékben.

A The Indepent on Sunday most egy online petíciót is elindított az elefántok védelmében.

Úgy tűnik tehát, végre valóban elindult a változás. A kérdés csupán az, időben léptek-e a döntéshozók, hiszen az afrikai elefántok immáron a kipusztulás szélén állnak, köszönhetően az embernek.forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Határozat az orvvadászat ellen

Mivel a vadon élő fajok elleni bűnözés súlyos mértékben fokozódott, az ENSZ egy történelmi jelentőségű határozatot fogadott ...

Elkobozták, megsemmisítették

Több mázsányi elefántcsontot és belőlük készült dísztárgyat semmisítettek meg Pekingben, hogy ezzel is elrettentsék a ...

A kínaiak kezében a sorsuk?

Be kellene tiltani Kínában az elefántcsont kereskedelmét, s ezzel nagy lépést lehetne tenni az afrikai ormányosok védelmében.