Évezredekkel ezelőtt virágzott az élet a Góbi sivatagban

Hír

írta: ecolounge
2016/06/26

A Góbi jelenleg a világ második legnagyobb sivatagja, néhány nomád család kivételével teljesen lakatlan, nélkülöz mindenféle úthálózatot. Évezredekkel ezelőtt azonban a körülmények a mainál jóval kedvezőbbek voltak az élet számára.

Lengyel régészek 2016 májusában végeztek ásatásokat a Góbi-Altaj hegység déli térségében. Főként kőeszközökre és a készítésükkor képződött hulladékokra bukkantak feltárásaik során. "A felfedezett eszközök különféle formái és a nyers kő megmunkálásának különféle technikái arra utalnak, hogy az egyes helyek a történelem különböző periódusaiban többször is lakottak voltak" - Józef Szykulski, a Wroclawi Egyetem Régészeti Intézetének kutatója a PAP lengyel hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a ma már kiszáradt tavak partján az emberek táborokban éltek, és az állatvilág is sokszínű volt.

A fellelt legősibb eszközöket a középső kőkorszakban (200 ezer-40 ezer évvel ezelőtt) készítették. A régészek találtak későbbi korokból származó tárgyakat, köztük malomköveket, csiszolóköveket és kőedénymaradványokat.

A professzor szerint az egyik legérdekesebb felfedezésük egy 11 darabból álló, jáspisból készült gyűjtemény. Ezekre egy hegycsúcs közelében bukkantak. A kutatók szerint ez a hely tökéletes megfigyelőpont volt, ahonnan jól szemmel lehetett tartani az alatta húzódó völgyet és a távoli sztyeppét. Az itt talált eszközök formái és megmunkálásuk technikája arra utal, hogy a tárgyak mintegy 40 ezer évesek lehetnek. A régészek találtak három nagy méretű kikövezett sírt is, amelyek valószínűleg a vaskorból valók.

Ázsia legnagyobb sivatagának létrejöttét a Himalája okozta, mely felfogván a szeleket és az esőfelhőket meggátolta a térség feletti csapadékképződést. A közhiedelemmel ellentétben az 1 295 000 km²-en elterülő sivatagnak csak mintegy 3%-át képezik homoksivatagok, a többi területet homokdűnék, végtelen sziklamezők, kanyonok, „holdbéli” hegységek, rejtett sós tavak határozzák meg. A lengyel felfedezés - úgy tűnik - most megkérdőjelezi azt a hipotézist, miszerint utoljára a dinók idejében népesítette be virágzó élet a térséget.
A magyar tudósok, utazók szintén sokat tettek Közép-Ázsia teljesebb megismeréséért, munkásságukkal a tudomány haladását szolgálták: Széchenyi Béla a terület felkutatására az egyik legjelentősebb expedíciót szervezte meg. Magával vitte id. Lóczy Lajost, minden idők egyik legnagyobb földrajztudósát. Lóczy Lajos bizonyította be, hogy a Góbi sivatag térségében felhalmozódó üledékek szárazföldi eredetűek és a hajdani hegységek lepusztulásával keletkeztek. 1913-ban Stein Aurél 32 hónap alatt kelt át a sivatagon.

forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Szigetelni hitelből is megéri!

Még hitelből is érdemes elvégeztetni hőszigetelést, mivel már léteznek olyan pénzügyi konstrukciók, melyek önerő nélkül ...

Hasonló

Dinoszauruszpárra leltek

Egy együtt elpusztult dinoszauruszpár maradványaira bukkantak Mongóliában, a Góbi-sivatagban az Albertai Egyetem paleontológusai.

A rovat legolvasottabbjai