Megaprojekt a sivatagban: a Szahara kapujában épül a világ legnagyobb naperőműve

Hír

írta: ecolounge
2015/12/02

Marokkó környezetvédelmi minisztere szerint a napenergiának ugyanolyan hatása lehet a régióra ebben a században, mint az olajnak volt a múlt században.

Egy naperőmű számára kevés alkalmasabb helyszín adódik, mint a sivatag. Egy német részecskefizikus, Gerhard Knies már 1986-ban, rögtön a csernobili katasztrófa után kiszámolta, hogy a föld sivatagainak napfényével néhány óra alatt meg lehetne termelni azt az energiát, mely az emberiség éves ellátáshoz szükséges. Már csak az energia tárolását és szállítását kell megoldani valahogy.

Napfény importálás természetesen a sivatagból
Addig is legalább a helyiek kihasználhatják a napsütéses órák előnyeit. A marokkói Ouarzazate városa, melyet a sivatag kapujának is neveznek, és eddig kedvelt vakációs úticélként valamint filmforgatási helyszínként volt ismert, most minden eddiginél nagyobb dobásra készül. Négy, egymáshoz kapcsolódó naperőmű építésébe fogott, mely ha elkészül, a világ legnagyobb napenergiával működő erőműve lesz. A projektnek többek között nagy szerepe lesz abban, hogy Marokkónak sikerüljön megvalósítani azt a célt, mely szerint 2020-ra energiafogyasztásának felét megújuló forrásokból szeretné fedezni.

Trükkös ez a tükrös technológia
Az első blokk, a Noor 1 ezekben a hetekben készül el. Nem az elterjedtebb fotovoltaikus technológiával fog működni, hanem tükrök segítségével, a nap hőenergiájának felhasználásával. Ezt a típust naphőerőműnek nevezzük, mely bár kevésbé elterjedt és költségesebb is mint a fotovoltaikusok, előnye, hogy képes tárolni a hőenergiát, amit így éjszaka is fel lehet használni. A tükrök felmelegítik a tárolókban található speciális folyadékot, mely gőzállapotában meghajtja a létesítmény turbináit, előállítván így az elektromos energiát. Az építmény 500 000 darab - egyenként 12 méter magas, félhold alakú, a Nap mozgását automatikusan követő - tükörből áll, melyek 800 sorban helyezkednek el (így vannak a legnagyobb biztonságban a homokviharokkal szemben). 
Az ilyen naphőerőművek a megtermelt hőenergia tárolását általában kálium- és nátrium-nitrát sók olvadékával oldják meg, mint pl. a Crescent Dunes esetében, melyet 2014-ben még a világ legnagyobb olvadtsó-kollektoros erőműveként mutattunk be, és amely jövőre már "csak" a második legnagyobb lesz, amint ezt a marokkói erőművet üzembe helyezik.

A nap lehet az "új olaj"
Az erőmű 580MW áramot termel majd, mely körülbelül egy millió háztartás energiaellátására elegendő, a területe pedig nagyjából Marokkó fővárosáéval, Rabatéval lesz egyenlő. Eddig körülbelül 9 milliárd dollárt fektettek a komplexumba, melynek nagyrészét nemzetközi intézmények fedezték, mint az Európai Befektetési Bank és a Világbank. Marokkó környezetvédelmi minisztere, Hakima el-Haite szerint a napenergiának ugyanolyan hatása lehet a régióra ebben a században, mint az olajnak volt a múlt században.

A projekt főbb adatai megtekinthetőek a Világbank oldalán, ide kattintva.

 


Képek forrása:
Főkép: a beágyazott youtube videóból
Wikipedia - Bjørn Christian Tørrissen


 

A rovat új hírei

Hasonló