Fékezheti a felmelegedést a Nap kisebb aktivitása

Hír

írta: MTI
2017/05/14

Mika János éghajlatkutató szerint a Nap kisebb aktivitása nem okozhat újabb jégkorszakot a földön, de fékezheti a globális felmelegedést.

A szakértő egy közelmúltban publikált tanulmánnyal kapcsolatban nyilatkozott az M1 aktuális csatornán május 10-én szerdán. A tanulmány szerint mivel a Föld ugyanannyi energiát kap, mint a kisjégkorszak idején, ezért a klíma is olyan lesz. Mika János azonban felhívta a figyelmet, hogy az ember akkor még "nem volt a képletben", és éghajlati modelleken még nem számolták ki, hogy milyen következményei lesznek annak, hogy a Föld kevesebb energiát kap a Naptól.

A kutató elmondása szerint egy jégkorszak kialakulásához a meleg levegőt északra szállító óceáni "szállítószalag" leállása is szükséges, de önmagában ennek sem jégkorszak, hanem egy 10-15 fokkal hidegebb észak-atlanti térség lenne a következménye erős mérsékelt övi ciklonokkal.

A szakértő véleményét támasztja alá egy 2015-ben megjelent brit tanulmány is, mely szerint a Nap által kibocsátott hő jelentős - utoljára mintegy 300 évvel ezelőtt tapasztalt - csökkenése lassítaná ugyan a hőmérséklet-emelkedést Európában és az Egyesült Államok keleti részén, ugyanakkor messze nem lenne elegendő a globális felmelegedés megállításához. Egy új Maunder-minimumnak persze nagyon is érezhető regionális hatása lenne, elsősorban az Egyesült Államok keleti részén, Izlandon és Európa északi, valamint keleti területein: 0,4-0,8 Celsius-fokkal lassítaná a hőmérséklet-emelkedést ezekben a térségekben. A számítógépes modellek szerint ezek a területek valószínűleg valamivel hűvösebbek maradnának, mivel a Nap aktivitásának jelentős visszaesése az északi-sarkvidéki szelek "széttöredezését" és a hideg levegő déli irányba szívását eredményezné.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló