Globális felmelegedés: Ijesztő dolgok kerülnek elő a jég alól

Magazin

2016/08/22

A sarkvidéken rohamtempóban olvadó jég olyan, rég eltemetettnek vélt dolgokat hoz elő, melyeket egyáltalán nem látunk szívesen... A metán mellett különböző baktériumok, műtárgyak, fegyverek, sőt, még nukleáris hulladékok is a felszínre kerülhetnek a felmelegedés eredményeként.

Nemrégiben írtunk arról, hogy a visszahúzódó jégtakaró alól nagy mennyiségű metán szabadul fel, mely katasztrofális következményekkel járhat. Az olvadás - egy másik megközelítésben - a régészeknek ad munkát és szolgál újabbnál újabb kultúrtörténeti érdekességekkel. Norvégiában például a globális felmelegedés eredményeként az utóbbi években tömegével kerülnek napvilágra régészeti leletek. Csak Oppland-megyében kétezer tárgy "szabadult" a jég fogságából, így a gleccserrégészet az archeológia önálló ágává vált.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy nem minden lelet és felfedezés barátságos. Sőt.

Nukleáris hulladék
Nemrégiben kutatók arról számoltak be, hogy Grönlandon kezd kiolvadni a hidegháború idejéből maradt nukleáris hulladék, melyet abban a biztos tudatban hagytak ott annak idején a távozó amerikaiak, hogy többé sosem kerül elő a jég alól. Óriásit tévedtek. A Camp Century bázist 1967-ben szerelték le, és például radioaktív hűtőfolyadékot, több ezer liter szennyvizet, dízel üzemanyagot és több adag PCB nevű kémiai hűtőfolyadékot felejtettek ott, utóbbit egyébként még 1979-ben betiltották. A bázis hivatalosan természetesen tudományos központ volt, ahol azonban a jégfúrások mellett titkos atomkísérleteket is folytattak a Project Iceworm (Jégfúró/Jégféreg Projekt) keretében. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy tudnak-e olyan kilövőállomást építeni, ahonnan elérik a Szovjetuniót. Miután a kísérleteket leállították, a nukleáris hulladékot 50 lábnyira (14,5 m) a föld alatt elhelyezkedő alagutakba temették, melyeket befedett a hó.

Azonban egy tanulmány arra figyelmeztet, hogy a jég olyan gyorsan olvad, hogy a hóesés már nem tudja visszapótolni a jégtakarót, a század végére pedig az óceánban landolhat az egész felszerelés. - A klímaváltozás a világ minden táján alaposan átrendezi a terepet, melyre két generációval ezelőtt az emberek a hulladékokat temettékmondja Liam Colgan, a torontói York Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. – Innen az atomreaktort ugyan kivették, de minden mást a helyén hagytak, azt gondolva, hogy a havazás örökké tart – tette hozzá a kutató. – Jelenleg azonban az olvadás mértéke másodpercenként 8000 tonna.

Baktériumok és vírusok
Már régóta olvasni arról, hogy a kiolvadó holttestekből vírusok és baktériumok is előkerülhetnek, és most Szibériában valósággá vált a rémálom, a ritkán lakott Jamal-félszigeten, mely a Kara-tenger és az Ob-öböl között helyezkedik el. Elsősorban őslakos, nomád rénszarvastenyésztők élnek itt, akik közül a lépfene-járvány 23 embert fertőzött meg. A járvány forrása valószínűleg egy állattemető volt, ahol nagyjából 70 évvel ezelőtt, lépfenében elpusztult állatok tetemei voltak. A legelő csordák belefuthattak a kiolvadó rénszarvastetemekbe és elkapták tőlük a fertőzést.

Orosz tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az ehhez hasonló esetek megismétlődhetnek, ha tovább olvad a permafroszt, és attól félnek, hogy más, akár jégkorszaki betegségek is felüthetik a fejüket. Oroszország körülbelül 2,5-ször gyorsabban melegszik, mint a világátlag, és a sarkköri régió még annál is gyorsabban, ahogy az ország többi része. A Jamal-félszigeten a hőmérséklet ezekben az években júliusban akár nyolc fokkal is magasabb az átlagosnál, előfordult, hogy a 34 ° C-ot is elérte.

Múmiák
Természetesen nemcsak az állatok múmiáit őrizte meg a jég sok évtizeden keresztül. A klímaváltozás talán legbizarrabb és legborzasztóbb leletei azoknak a katonáknak a múmiái, akik az észak-olasz Alpokban vívott „fehér háborúban” haltak meg az első világháború során. Több, mint egy évszázaddal később a testeket teljesen érintetlenül kerülnek elő, a hajdani csatatéren végigfutó Presena-gleccser olvadása pedig más háborús ereklyéket is magával sodort a ’90-es évek óta, mint szerelmeslevelek és naplóbejegyzések. Eddig több, mint 80 múmia került elő a gleccser mélyéről, és vélhetően több is lesz még, hiszen 750 ezer katona vesztette itt életét. A régészek folytatják a kutatásokat.

 

forrás: telegraph.co.uk, thenational.ae, motherboard.vice.com

A rovat új hírei

Hasonló