Ferenc pápa azonnali lépéseket sürgetett a klímaváltozás ellensúlyozására

Hír

írta: MTI
2019/06/15

Lépésváltást szorgalmazott a globális felmelegedés okozta világméretű gazdasági-társadalmi válsággal szemben Ferenc pápa, aki a nemzetközi kőolaj- és gázvállalatok vezetőit fogadta a Vatikánban 2019. 06. 14.-én.

Ferenc pápa beszéde zárta a pápai tudományos akadémia által az egymás utáni második évben szervezett környezetvédelmi találkozót, amely az "Energetikai átmenet és közös otthonunk gondozása" címet kapta. A két napos konferencián a világ legnagyobb energiavállalatainak képviselői vettek részt.

Ferenc pápa kijelentette, nem tartja túlzásnak az emberiséget fenyegető ökológiai katasztrófának nevezni a klímaváltozást. Hangsúlyozta, hogy az éghajlati változások következményei mindenekelőtt a szegényeket sújtják, mivel ők az első áldozatai a szárazságnak, áradásoknak, hurrikánoknak. Megjegyezte, hogy a kortárs társadalmat terheli felelősség, hogy a mai fiataloknak és a következő generációknak ne teljesen "tönkretett" világot hagyjon hátra.

Az egyházfő a globális szénfogyasztás csökkentését szorgalmazta kiemelve, hogy az energiaforrások módosítása többek közt munkahelyeket teremthet, csökkentheti a klímaváltozás okozta társadalmi különbségeket, növelheti a ma az éghajlatváltozás sújtotta térségekben élők életminőségét.

Ferenc pápa a környezeti források bölcs és etikus használatára szólított fel. Ezek között említette a szén piaci árának alakítását is. Megjegyezte, az idő sürget, és halogatás helyett "itt és most" lépésekre van szükség.

Ferenc pápa első öko-körlevele, a 2015-ben megjelent Áldott légy (Laudato si) című enciklikája a teremtett világ kincseinek védelmére szólította fel az emberiséget.


Kiemelt kép forrása / Szerző: Alfredo Borba

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló