Findhorn, egy világhírű skót ökofalu

Útinapló

2014/02/05

Az észak-skóciai Findhorn, a világ egyik legismertebb ökofalva. Hírnevét az 50 évvel ezelőtti küzdelmes indulásával, későbbi színvonalas képzéseivel és programjaival vívta ki.

Az észak-skóciai Findhorn, Európa egyik legjelentősebb ökofaluja, szakmai körökben világszinten elismert. Ez az élettel teli kis közösség az északi zord táj homokdűnéibe ágyazta be magát, ott, ahol már csak a halászhajók és a madarak járnak.

Földrajzilag egy aprócska félszigeten helyezkedik el, az Északi-tenger partján. Északról a tengerpart határolja, játékos mintázatú homokdombjaival, a hullámok által kerekre csiszolt kövekkel teli partjával és a homokos talajon egyedüli növényzetként túlélő tüskés bozótossal. A falu dél-nyugatról egy kis öböllel határos, ami több száz madárfajnak ad otthont. Többek között vadlibáknak, amelyek hajnalban és napnyugtakor V-alakban csapatostul szelik át az eget és éjjelente gágogásukkal töltik be a nyugodt vidéket.

Az ökofalu története 1964-ben kezdődött, amikor a findhorni halászfalu mellé, a terméketlen homokdűnék közé egy család költözött lakókocsijával, hogy a városi luxust és az ötcsillagos szállodákat hátrahagyva ezen a természetközeli helyen próbáljanak szerencsét.

A kis csapatot hamar magával ragadta a hely egyszerű szépsége. Felismerték a kietlen tájban rejtőző lehetőségeket és elkezdtek növénytermesztéssel foglalkozni. Kitartó talajjavító és komposztálási munkájuknak, és a természet iránt érzett tiszteletüknek hála, rövid időn belül a homokos talajt termő paradicsommá változtatták át, ahol átlagon felüli terméshozamot produkáltak, majd elkezdtek erdősíteni is.

A természettel harmonikus életszemléletük egyre több érdeklődőt vonzott ide, így a  hosszú évtizedek alatt ebből a kis családi kezdeményezésből nőtte ki magát a jelenlegi ökofalu, a Findhorn Alapítvány. A közösség, melynek állandó lakosa 200 főre csökken a fagyos tél idején, és a napfényben zöldülő nyárban 400-500 főre duzzad fel, múlt ősszel ünnepelte 51. születésnapját.

Ahogy a csapat bővült, első körben megvásárolták a helyi nyaralóövezetet, a lakókocsiparkot, majd később a térség legnagyobb településének, a 7 kilométerre lévő Forresnek egy épületét, ami korábban hotelként funkcionált. Ez a patinás épület, erdős és dombos környezetbe ágyazva, egy teljesen más arcát mutatja meg az Alapítványnak. Ezen monumentális épület vált a findhorni ökofalu turizmusának a központjává.

A kezdeti gazdálkodástól a közösség teljesen elkanyarodott és jelenleg a fókusz a programokra, tanfolyamokra és workshopokra tevődött át, ami bevételük legnagyobb részét teszi ki. Ezek a foglalkozások egy naptól akár egy hónapig is eltarthatnak; nagy részük saját szervezésű, saját oktatókkal, de emellett olyan külsős hírességek és ismert előadók is szerepelnek itt, mint Eckhart Tolle.

Ezeknek a fizetős programoknak köszönhetően, a Findhorn Alapítvány anyagilag teljes mértékben önfenntartó és független. Önfenntartásról a pénzügyi aspektus mellett az energetika terén beszélhetünk még, hiszen az elmúlt években telepített szélturbinái igen hatékonyak. Nemcsak a falu teljes energiaellátásáról gondoskodnak, hanem többletet is termelnek, amit kifelé értékesítenek.

Ökológiai szempontból az energiaellátáson kívül még a vízgazdálkodásban és a szennyvízkezelésben is jeleskednek. A ‘Living Machine’, azaz az élő gépezet névre keresztelt pálmaházuk hivatott a falu szennyvizét biológia módon megtisztítani. Óriás víztartályokba engedik bele a szennyvizet, amit különböző vízinövények gyökérzetével, baktériumokkal és számos más mikroorganizmussal "szűrnek át" teljesen tiszta vízzé.

Az ökofalu indulásakor a növénytermesztést helyezte a középpontba, mára ez az irány háttérbe szorult, élelmüknek már csak egy csekély részét termelik meg helyben. Ennek fő oka, hogy a falu lakosainak nagy részét kevésbé köti le a kertészkedés és a termesztés, inkább a szellemi táplálék és a közösségi élmény utáni vágyakozás miatt költöznek ide.

Így alakult át az ökofalu egy oktatási központtá, ahol a programok is ezt az érdeklődési kört tükrözik vissza. Számos közösségi foglalkozás van, ami mindenki számára nyitott, a kelta körtáncoktól kezdve, a reggeli kórusokon át, a biodiverzitás fontosságát hangoztató előadásokon keresztül, hosszabb programokig. Ilyen például az ökofalu tervező és fenntarthatósági öt hetes képzés.

A Findhorn Alapítványnál nagyjából 150 ember áll állandó szerződéses alkalmazásban, akik a közösségi konyhában, a növénytermesztésben, park- és kertgondozásban, a technikai karbantartásban vagy a turizmusban, oktatásban és programszervezésben tevékenykednek. Továbbá az Alapítvány mellett több kisebb vállalkozás és szervezet működik sikeresen, ahol szintén a helyi lakosok dolgoznak.

Az ökofaluhoz való csatlakozásra és a beköltözésre is van lehetőség, de ez egy hosszú és költséges procedúra. Több hónapos próbaidő a feltétel, amit rövidebb, részvételi díjas betekintő programok előznek meg. Az érdeklődők először egy “Élmények hete” nevű programon vesznek részt, amit a 4 hetes “Közösségben élő vendég program” követ. Ezen tanfolyamok keretében a résztvevőket bevonják a közösség mindennapi életébe, miközben napi 5-6 órát dolgoznak a kijelölt munkaterületek egyikén, például a közösségi konyhán vagy a kertészetben. A napi több órás önkéntes munka mellett, a résztvevőknek még fizetniük is kell, hogy ezeken a programokon részt vegyenek.

Első hallásra ez talán hihetetlennek tűnik, hogy önkéntes munkáért emberek még saját maguk hajlandóak fizetni, de ha egyszer megtapasztaljuk e szívélyes közösség hétköznapjait, a hely természeti szépségét és nyugalmát, a társasági élet változatos programjait, akkor hamar rájövünk, hogy ennél nagyobb áldozatokat is hajlandóak lennénk megtenni azért, hogy részesei lehessünk a findhorni élménynek.


A rovat új hírei

Hasonló

Élőfalvak nyomában

Hazánk bővelkedik olyan kezdeményezésekben, amik a természetközeli életvitelt tűzték ki zászlajukra.

Ökofalvak nyomában

Hazánkban egyre népszerűbbek az ökofalvak, melyek egy alternatív életformára adnak lehetőséget.