Floridai tömegmészárlás: Törvénymódosítás nem várható, de Trump szerint a videojátékok hibáztathatóak

Hír

írta: Kiss Gábor
2018/02/25

A február 14-i floridai mészárlás elkövetője legálisan vásárolt AR-15 típusú rohamfegyverével 17 embert ölt meg egy helyi gimnáziumban. A törvénymódosítás javaslata helyett Trump elnök előhúzta a népszerű bűnbakot, a videojátékokat.

"Úgy hallom egyre többen vannak azon az állásponton, miszerint a videojátékokban lévő erőszak jelentős befolyással bír a fiatalok gondolataira." - mondta Trump a Fehér Házban megrendezett iskolai biztonságról szóló találkozón 2018. február 22-én - "És a filmek. Ezek a filmek tele vannak erőszakkal. És még egy gyerek is megnézheti a filmet ha nincs benne szex. Talán kategorizálni kellene ezeket a filmeket."

Úgy tűnik, Trump következtetései nem vágnak egybe az elmúlt évtizedek ezirányú tudományos kutatási eredményeivel, melyek számottevő összefüggést nem mutattak ki az erőszakkal teli videojátékok és a szélsőséges viselkedés között.

2005-ben Kalifornia államban megkísérelték betiltani a fiatalok videojátékokhoz való hozzáférését, de 6 évre rá a Legfelsőbb Bíróság végül elvetette a törvényjavaslatot. Kalifornia álláspontja ugyanis - miszerint az 'interaktív' videojátékok különleges problémák kialakulásához vezetnek és a játékos olyan erőszakos cselekvést hajt végre a képernyőn ami később a valóságban is megvalósulhat - nem meggyőző. A Legfelsőbb Bíróság álláspontja az, hogy a könyvekhez, a játékokhoz-videojátékokhoz és a médiához való hozzáférést nem szabad korlátozni.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) 2015-ben készített kutatást, mely eredményei szerint az ilyen játékok bár hatással vannak az agresszióra, elegendő bizonyíték nincs arra, hogy pszichológiai ill. neurológiai változást idéznének elő, bűnözésre vagy erőszakos cselekvésre sarkallnának.

"Minden erőszakos cselekvés agresszió, de nem minden agresszió erőszakos cselekvés" - mondja ki az APA kutatása - "Fontos, hogy megértsük ezt a lényeges különbséget."

Ironikus, hogy Trump előhúzta a videojáték-kártyát, miközben a Kongresszus megtiltotta az Európai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (CDC), hogy vizsgálja a fegyveres erőszakos cselekvést, mint közegészségügyi problémát. Mit jelent ez: Akik tehetnének az erőszak ellen, fogalmuk sincs, hogy mi okozza a fegyveres erőszakot, azzal azonban valószínűleg tisztában vannak, hogy mit kellene tenni a megakadályozásáért: Minimum szigorítani kellene a fegyvervásárlás és fegyvertartás intézményén. Floridában például nincs szükség engedélyre a fegyvervásárláshoz, és nem is kell regisztrálni a megvásárolt eszközt. A rejtett fegyverviseléshez nem kell engedély puska és rohamfegyver esetén, csak pisztolyhoz, így akár 50-es kaliberű gépkarabélyt is vásárolhatnak a helyiek, egyszerre akár többet is, például ilyet:

 


A rovat új hírei

Hasonló