Klímaváltozás hatása: Háborúk jönnek?

Hír

írta: ecolounge
2014/05/15

A gyorsuló ütemű klímaváltozás komoly fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra és az egyben a globális politikai konfliktusok katalizátora is - állapította meg egy, a The New York Times által szerdán ismertetett amerikai katonai tanulmány.

Múlt évben adtunk hírt egy kutatásról, amelyben a tudósok az emberi konfliktusok és a klímaváltozás közötti kapcsolatot vizsgálták. A közreadott tanulmányban igazolást nyert az a tézis, miszerint a szokatlanul magas hőmérséklet erőteljesen növeli az egyének közötti konfliktusok átlagos számát, sőt, megduplázza a "csoportok közötti" erőszakos fellépéseket, pl. a háborúkat.

Az USA Haditengerészeti Elemzések Központjának Katonai Tanácsadó Tanácsa által most kiadott jelentés arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás generálta szárazság a Közel-Keleten és Afrikában a víz- és az élelmiszer-készletek miatti konfliktusokhoz vezet és hogy az összecsapásokig fokozza a hagyományos regionális és etnikai feszültségeket. A tanulmány szerint a tengerszint emelkedése Indiában, Bangladesben és a vietnami Mekong-deltában a lakosságot és az élelmiszerellátást egyaránt veszélyezteti, ami újabb menekülthullámmal fenyeget.

A szerzők előrejelzése szerint a világszerte megszaporodó katasztrofális időjárási jelenségek miatt a világ országai többször igénylik majd az amerikai katonai segítséget. Miközben az áradások és más természeti csapások kárt okozhatnak az Egyesült Államokban található haditengerészeti kikötőkben - köztük a norfolki támaszponton - és katonai bázisokban is.

John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a jelentés megállapításai hatással lesznek az amerikai külpolitikára. A lap úgy értesült, hogy Kerry egy jelentős beszédre készül a klímaváltozás és a nemzetbiztonság összefüggéseiről. Ebben a várakozások szerint a nyár folyamán előadandó állásfoglalásban Kerry egyebek között kiáll majd Barack Obama elnöknek a klímaváltozás elleni harc jegyében meghirdetett kezdeményezései mellett, beleértve azt a júniusban bevezetendő szabályozást is, amely vissza kívánja szorítani a széntüzelésű erőművek károsanyag-kibocsátását.

A The New York Times kitért rá, hogy a védelmi tárca márciusban kiadott negyedéves védelmi szemléjében rámutatott a globális felmelegedés hatásai és a terrorizmus közötti közvetlen kapcsolatra. A minisztérium szakértői szerint a negatív környezeti változások megsokszorozzák a fenyegetettséget és felerősítik az olyan stresszt okozó tényezőket, mint a szegénység, a környezet lepusztulása, a politikai instabilitás és a társadalmi feszültség, amelyek kiváltják a terrorizmusnak és az erőszak más formáinak megnyilvánulását.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Özönlő klímamenekültek

Nem a klímaváltozás okozza a menekült- és migráns áradatot, de nem állíthatjuk, hogy nem játszik szerepet benne.

Gyilkos méhek inváziója

Mára több mint 40 végzetes méhtámadást regisztrálnak évente. Ezek a méhek sokkal agresszívabbak európai társaiknál.