Klímaváltozás hatása: Globális felmelegedés = több erőszak

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/08/03

A szíriai konfliktus úgy tűnik, lassan véget ér azok után, hogy 2011 óta több mint 100 000 ember (köztük rengeteg civil) esett áldozatául. 2006-ban hosszan tartó szárazság lépett fel a térségben, amely a farmokat tönkretette. Az egekig emelkedő élelmiszerárak milliókat kergettek nyomorba, a nyugtalanság szikrája végül polgárháborúhoz vezetett. A szíriai konfliktus csupán egy azon számos közelmúltbeli történések közül, amelyek rámutatnak a klímaváltozás és az emberi konfliktusok kapcsolatára.

Tudósok nemrég kezdték tanulmányozni a kérdést, a Maja civilizáció kipusztulásától egészen napjainkig. A legújabb, Science-ben megjelent tanulmány 60 db kutatást használ fel az adatok összevetésére.

"A kapcsolat az emberi konfliktusok és a klímaváltozás között egyre meggyőzőbb." - mondta Solomon M. Hsiang, a kutatás vezetője, a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora. Az eredmény bizonyítékul szolgál arra vonatkozóan, hogy a szokatlanul magas hőmérséklet több 10 000 esettel növeli az egyének közötti konfliktusok átlagos számát, és több mint 50%-al a "csoportok közötti" erőszakos fellépést, pl. a háborúkat.

A kutatás keretében azt vizsgálták, hogy a hőmérséklet növekedéshez, mint eltérési egységhez, milyen mértékben társulnak erőszakos esetek. Egy egységre vetítve globálisan 4 %-ot mutattak ki, amely például az USA esetében az elmúlt évtizedre vonatkoztatva 56 000 erőszakos bűncselekmény növekedést jelent. (Az "átlagos" szám 1,4 millió - az FBI adataira támaszkodva). A "csoportok közötti" erőszakos cselekmények számának emelkedése ennél még drasztikusabb, 14%-os növekedést mutat, csak az elmúlt 10 évre vetítve.

A tanulmányban kiemelt fontosságú az az előrejezés, miszerint a Föld lakott területein 2-4 egységnyit fog nőni a hőmérséklet 2050-ig. Ez az erőszakos bűnesetek számának átlagosan 8-16%-os növekedését is jelentheti. A tanulmány emellett kitér a mezőgazdaság és a bűnesetek kapcsolatára is, azaz a mezőgazdasági termelés visszaesése növekvő erőszakhoz vezet, amelyet a jövőben az elvártnál szokatlanul több vagy épp kevesebb csapadék fog okozni a Föld számos országában.

A szíriai példát tekintve könnyű levezetni bizonyos ok-okozati összefüggéseket, ám mindenre nincs válasz. "Sok bizonyítékunk van, de nem tudunk minden történést megmagyarázni." - vélekedett a kutatás vezetője. A következő lépés tehát az összefüggések jobb megértése.

Teljes képet kapni persze szinte lehetetlenség, legalábbis igen komoly kihívást jelenthet még a szuperszámítógépek számára is, hiszen minden mindennel összefügg: a metán jelentette fenyegetéstől, a klímaváltozás összes vonzatán át a Föld népességének növekedéséig mindent vizsgálni kellene.

forrás: grist.org, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Gyilkos méhek inváziója

Mára több mint 40 végzetes méhtámadást regisztrálnak évente. Ezek a méhek sokkal agresszívabbak európai társaiknál.

A rovat legolvasottabbjai