Klímaváltozás hatása: Kapcsolat a konfliktusok és a levegő minősége között

Hír

írta: MTI
2015/08/31

A közel-keleti konfliktus nem várt következményeként javul a levegőminőség a térség néhány országában.

Az Aura műhold ózonmegfigyelő műszere (OMI) révén a NASA rendkívüli precizitással tudja nyomon követni a légköri szennyező anyagok mennyiségének változását. A Science Advances című folyóiratban közölt tanulmány készítői az Aura műhold által közvetített adatokat elemezve vizsgálták meg, hogy a gazdasági, politikai és katonai tevékenységek hogyan befolyásolták a szennyező anyagok légköri mennyiségét a Közel-Keleten és annak környékén az elmúlt tíz évben. A fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkező nitrogén-oxidok szintjét megfigyelve a kutatók meglehetősen összetett és előre nem látott képet kaptak.

Szíriában például, ahonnan emberek millió próbáltak elmenekülni a harcok elől 2011 óta, a nitrogén-dioxid szintje mintegy 50 százalékkal csökkent a légkörben Damaszkusz és hasonlóan drasztikus arányban Aleppó felett. A szomszédos Libanonban ugyanakkor mintegy 30 százalékkal emelkedett az érintett gáz légköri mennyisége a menekültek beáramlásának következtében. A kutatók szerint ez rendkívül szokatlan, ugyanis Libanon gazdasági fejlődése jelentősen visszaesett az érintett időszakban.

"Nő az energiafogyasztás, a közúti forgalom, több az autó, ami jelentős részben felelős a növekedésért" - magyarázta a tanulmányt vezető Jos Lelieveld, a mainzi Max Planck Kémiai Intézet munkatársa.

A Görögországhoz hasonló államok esetében a globális recesszió és az új természetvédelmi törvények játszanak jelentős szerepet a változásban. Hasonlóan Szaúd-Arábiában és Izraelben.

Irak esetében ugyanakkor egyértelműen visszatükröződik az Iszlám Állam felemelkedése a levegőminőségi adatokban. "A Bagdadtól délre fekvő Kerbelában, amely döntően síiták lakta terület, folyamatosan nő a légköri szennyező anyagok mennyisége" - mondta a szakember. Hozzátette: "ha azonban a Bagdadtól északnyugatra elterülő területet nézzük, amely az Iszlám Állam kezében van, láthatjuk, hogy teljesen más irányba haladnak a dolgok - minden országnak megvan a maga története".

A szakemberek rámutattak, hogy a nitrogén-oxidok légköri mennyiségének csökkenésével párhuzamosan előfordulhat, hogy az emberek ártalmasabb és olcsóbb tüzelőanyagokhoz folyamodnak.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Befellegzett a dízelautóknak?

A Volkswagen körül kirobbant botrány óriási kérdése: a nagyteljesítményű, környezet- és pénztárcabarát dízelautó ...

Özönlő klímamenekültek

Nem a klímaváltozás okozza a menekült- és migráns áradatot, de nem állíthatjuk, hogy nem játszik szerepet benne.