Folytatódik a Fűts okosan! társadalmi célú kampány

Hír

2017/11/13

Az FM kampányának célkitűzése, hogy felhívja a lakosság figyelmét az egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, valamint elérhetővé tegyen minden helyes fűtési technikával kapcsolatos információt.

Ma már a helytelen lakossági tüzelés – és nem a közlekedés valamint az ipari szektor – jelenti a legnagyobb terhelést a légszennyezésben (az ország kisméretű szállópor kibocsátásának több mint kétharmada a háztartásokhoz köthető). A nem megfelelő tüzelőanyag jelentős mennyiségű kisméretű részecske-kibocsátással (PM10, PM2,5) jár, ami a legjelentősebb egészségügyi kockázatot jelentő légszennyező anyag.

A fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, esetenként hulladékot használ fűtésre. A rossz minőségű és veszélyes anyagok, a helytelen tüzeléstechnika és a nem megfelelően kialakított tüzelőberendezés használatának oka legtöbbször az alapvető – olykor életmentő – ismeretek hiánya. Sokan még mindig nem tudják pontosan, mire kell odafigyelni a tüzelővásárlás során, hogyan kell a tüzelőanyagot tárolni, vagy hogy mivel, hogyan és mikor lehet biztonságosan, hatékonyan fűteni.

A világon évente több mint 3 millió ember, Európában megközelítőleg 600 ezer, Magyarországon 6-8 ezer ember érintett a légszennyezés következtében kialakult betegségekben és az ezekből következő korai elhalálozásban. A Föld lakóinak 92%-a él az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott PM10 légszennyezettségi érték feletti mértékben szennyezett területeken.

A Földművelésügyi Minisztérium különböző kommunikációs csatornákon hívja fel a figyelmet a – szó szerint – „égető” problémára és osztja meg az ezzel kapcsolatos fontos információkat. A www.futsokosankampany.hu honlapról minden érdeklődő letöltheti a hasznos tájékoztató anyagokat.

A Földművelésügyi Minisztérium megbízásából a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a lakosság megszólítása érdekében környezetvédelmi ismeretterjesztő előadássorozatot indított. Az ismeretterjesztő előadásokat 10 település (Szombathely, Karcag, Debrecen, Pécs, Kaposvár, Tatabánya, Miskolc, Veszprém, Sátoraljaújhely, Nagykovácsi) önkormányzatával közösen megszervezett lakossági fórumokon hallgathatják meg az érdeklődők, a helyes tüzelési technikákról, a helyi légszennyezettségi viszonyokról, illetve több helyszínen lehetőség nyílik egy működő pellet- és fa-tüzelőberendezés megtekintésére.

Ezen túlmenően a tárca civil fórumokon és különböző rendezvényeken keresztül kívánja a biztonságos fűtéshez szükséges ismeretanyagot bemutatni. A lakosság minél szélesebb rétegeinek elérése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium együttműködik az Országos Polgárőr Szövetséggel, illetőleg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal is.

 

forrás: FM

A rovat új hírei