Fűtsünk okosan!

Hír

2017/12/08

Meghaladottá vált az a nézet, amely szerint a városban rossz a levegő, falun pedig jó. Ennek lassan már az ellenkezője igaz, különösen fűtési szezonban.

Korábban az emberek nem fűtöttek hulladékkal – mivel nem is halmozódott fel nagy mennyiségben a háztartásoknál –, de az elmúlt időszakban ez már szokássá vált. Ezért az a legfontosabb feladat, hogy felhívjuk a figyelmet a hulladékégetés káros hatásaira, és hogy a kultúránk részévé váljanak a helyes tüzelési módszerek. Ezt szolgálja például a minisztérium által indított Fűts okosan! kampány. - mondta V. Németh Zsolt államtitkár (FM) kedden délelőtt a Herman Ottó Konferencia Központban megrendezésre került "Környezetbarát fatüzelés" című konferencián.

Az államtitkár nyitóelőadásában elmondta: Évente 3 millió ember hal meg világszerte a légszennyezés következtében. A WHO az idei, immár 6. Környezet és Egészség Miniszteri Konferencián első számú célkitűzésként fogalmazta meg a kül- és a beltéri levegőminőség javítását. Elmondta azt is: míg Magyarországon eddig az ivóvíz minősége vagy a szennyvízhálózat kiépítettsége volt a legfontosabb téma, addig manapság a légszennyezés problémája kap nagyobb hangsúlyt. A rendszerváltás előtt főleg az ipar és a gépjárművek károsanyag-kibocsátása okozta a gondot, ma már azonban a fő problémát a helytelen lakossági tüzelés jelenti.

A fő bűnös, a szálló por: A légszennyező anyagok közül az egészségre a legnagyobb veszélyt a kisméretű részecske (PM10), köznapi nevén a szálló por jelenti. A PM10 alatt a 10 mikrométer átmérő alatti porrészecskékből álló frakciót értjük. PM2,5 alatt ennek egy „részhalmazát” értjük, ami a 2,5 mikrométer átmérő alatti porrészecskékből álló frakciót jelenti. Egészségügyi szempontból ez a frakció a legveszélyesebb, mert ezek felületére tapadnak a mérgező anyagok, például a hulladékok égetése során a levegőbe jutó fémek. Ezek a részecskék méretüknél fogva bejutnak a tüdő léghólyagocskáiba, és bizonyos részük (0,1 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék) még a véráramba is eljut. Súlyos betegségek okozói lehetnek, mint például a különböző légzőszervei megbetegedések (asztma, COPD (krónikus bronchitis, azaz visszafordíthatatlan tüdőtágulás) vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. A porrészecskék felületén a mérgező anyagokon kívül (pl. fémek, karcinogén, mutagén anyagok) baktériumok, vírusok, és gombák is megtapadhatnak, így könnyen bejutnak a légutakon keresztül a szervezetbe. A szálló por-szennyezettséggel szemben különös rizikócsoportot jelentenek az idős emberek és a kisgyermekek. Az ő esetükben megnövekszik tüdőhörgők nyálkahártyáját érintő krónikus gyulladások (bronchitis), az allergiás megbetegedések száma, csökken a légzésfunkció és egyre gyakoribbá válnak a tüdőfejlődési hiányosságok. A helytelen tüzelés egészségügyi hatásairól itt olvashat. A szálló por nem csak az emberre, de a környezetre is káros hatással van. A levegőből kiülepedve eltömi a növények gázcsere nyílásait, így akadályozza a növény „légzését”, párologtatását és negatívan befolyásolja a fotoszintézis folyamatát. A kiülepedő szálló porszemcsék a felületükön megkötött vegyi anyagok, szerves és szervetlen anyagok miatt az épületekben is jelentős károkat tudnak okozni. Ha a por érintkezik a levegő páratartalmával vagy a csapadékkal, maró hatásúvá válik, és tönkreteheti az épületek, hidak fém vázait, de a mészkőből készült szobrokon és épületeken is mállási folyamatokat indíthat be.

Dr. Orbán Hunor előadásában kifejtette, hogy a PM10 Csökkentési Programot a tisztább levegőért indította a Magyar Kormány 2011-ben – a fő súlypontjai a közlekedést, az ipart, valamint a lakosságot érintik. A program indulása óta 160 milliárd forintot költött a kormány az intézkedések végrehajtására, amelyek közül a közlekedési infrastruktúrafejlesztéseket, a buszcsere programot, az energiahatékonysági pályázatokat, a szemléletformáló kampányokat, illetve kapcsolódó beruházásként a légszennyezettségi mérőhálózat továbbfejlesztését emelte ki.

A Fűts okosan! kampánnyal a lakosság szemléletformálására nyílik lehetőség. A megfelelő fűtési módszer és a tüzelőanyag kiválasztása kiemelt fontosságú a PM10 csökkentése érdekében, ugyanis a kibocsátás 67 százaléka a háztartásokból származik. Magyarországon évente 6-8000 ember halála hozható összefüggésbe a nem megfelelő levegőminőséggel. - mondta a Földművelésügyi Minisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának főosztályvezető-helyettese. A légszennyezés egészségügyi hatásaival, a helyes tüzelési módokkal és a kampánnyal kapcsolatban bővebb információkat a www.futsokosankampany.hu weboldalon találhatnak az érdeklődők.

Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet szaktanácsadója előadásában a légszennyezés egészségügyi kockázatairól és hatásairól beszélt. Elmondta: a felnőtt magyar lakosság életesélyeit kimutathatóan 6-18 hónappal csökkenti a károsanyag-kibocsátás.

A 2010-es adatok szerint a kisiskolások 30 százalékánál lépett fel krónikus tüdőprobléma, elsősorban olyanoknál, akik a leginkább szennyezett levegőjű országrészeken élnek. A nem megfelelően működtetett, vagy karbantartott tüzelőberendezések hatalmas egészségügyi kockázatot rejtenek. A légzőszervi problémákon túl, szív- és érrendszeri megbetegedések, vérrögösödés alakulhat ki. Emellett felhívta a figyelmet a PM10 és a PM2,5 rákkeltő hatására is. Az egészségügy tájékoztatja a lakosságot a károsanyag-kibocsátás hatásaival kapcsolatban. Hozzátette: a műanyagok égetése során sok káros és rákkeltő anyag kerül a levegőbe. A súlyosan légszennyezett területeken kutatásokkal bizonyították, hogy a gyermekek idegrendszeri, felfogóképességbeli, tanulási nehézségeinek és problémáinak egyik kiváltó oka a magas légszennyezettség.

Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai ügyvezető helyettese a komposztálás gyakorlati oldalát mutatta be. Az interaktív előadáson a közönség mobiltelefonnal hozzászólhatott és szavazhatott az előadó által feltett kérdésekre. Ezzel innovatív módon mutatta be a háztartási hulladékok feldolgozását a mindennapi életben.

 

forrás: Herman Ottó Intézet

A rovat új hírei

Hasonló

Az okos fűtés 5 + 1 pontja

A Knauf Insulation szakemberei összegyűjtöttek néhány olyan fűtési praktikát, amellyel a még nem szigetelt családi házak ...