Tovább súlyosbodik az éhezés a válságövezetekben

Hír

2018/02/02

Az élelmezési helyzet a konfliktus sújtotta országokban egyre romlik, így a humanitárius segélyezés folytatása, amely révén élelemhez és megélhetési támogatáshoz jutnak az ott élők, kulcsfontosságú – jelentették az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) képviselői az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Legfrissebb jelentésükben 16 országot vesznek górcső alá főként Afrikából és a Közel-Keletről, de kontinensünkről Ukrajna is bekerült. Ezen területek felén a lakosság több mint negyede komoly élelmezési problémákkal néz szembe nap mint nap.
Az alábbi országokban a legsúlyosabb a helyzet (az éhezők aránya a teljes lakosságon belül; éhezők száma): Jemen (60 % –  17 millió), Dél-Szudán (40 % –  4,8 millió), Szíria (33 % –  6,5 millió), Libanon (33 % –  1,9 millió), Közép-Afrikai Köztársaság (30 % –  1,1 millió), Ukrajna (26 % –  1,2 millió), Afganisztán (25 % –  7,6 millió), Szomália (25 % –  3,1 millió).

De ez még nem jelenti azt, hogy máshol ne lenne rossz a helyzet.
Például a Kongói Demokratikus Köztársaságban – ahol a súlyos élelmezési válság lehetősége körüli aggodalmakat lesöpörték más országok égetőbb konfliktusai– a helyzet gyorsan romlik. Jelenleg, a nemzetközi besorolás szerint, a lakosság 11 %-nak helyzete válságos vagy annál rosszabb, és 7,7 millióan néznek szembe súlyos éhezéssel.
Szudánban 3,8 millóan, Irakban 3,2 millióan és a Csád-tó térségében 2,9 millióan élnek válságos körülmények között. Ilyen helyetben 1,8 millióan vannak Burundiban és 1,3 millióan Haitiban (a teljes jelentés itt olvasható).

Az erőszak éhezést szül

Ami közös volt mind a 16 jelentés által felmért országban, az a fegyveres konfliktus jelenléte. A konfliktusok súlyosbodása a legfőbb oka annak, hogy évtizedek javuló tendenciája után újra emelkedett az éhezők száma. A 2017-es jelentés szerint 815 millóan küzdenek éhezéssel földünkön – köztük 489 milló ember él háborús övezetben – míg számuk egy évvel előtte 777 millió volt.

Az élelmezésbiztonság a béke záloga

A hivatkozott FAO-WFP jelentés a legújabb a két szervezet által az ENSZ Biztonsági Tanácsnak évente kétszer kidolgozott jelentések sorában. Ez része annak a FAO, a WFP és az Európai Unió által kezdeményezett világszintű törekvésnek, hogy ne csupán figyelemmel kövessük a globális élelmezési válságokat, de összehangolt választ is adhassunk rá, ami az évente megjelenő Az élelmezési válságokról és az ahhoz kapcsolódó, az élelmezési válságok elleni nemzetközi hálózatról szóló globális jelentésben olvasható.
A partnerek között, melyek listája még hosszasan folytatható, konszenzus van abban, hogy a fenntartható fejlődés, az élelmezési biztonság és a táplálkozási célkitűzések eléréséhez nem csak a lakosok ellenálló képességét kell javítani, de egyúttal törekedni érdemes a béke megteremtésére és a konfliktus lezárására. Az élelmezbiztonságba való befektetés támogathatja a konfliktusok megelőzését és a tartós béke elérését.

forrás: FAO

A rovat új hírei