Grönland felé tart az Európán végigvonuló, hőmérsékleti rekordokat megdöntő hőhullám!

Hír

írta: MTI
2019/07/26

A Meteorológiai Világszervezetet (WMO) aggasztja, hogy Grönland felé tart az e heti hőhullám. Amennyiben eléri, a sziget jégtakarója fokozottan olvadhat, akár olyan vékonyra is mint 2012-ben, ami az eddigi mérések alapján a legvékonyabb szint volt.

Az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő nem egyszerűen megdöntötte, hanem „darabokra zúzta” a melegrekordokat csütörtökön, miután 2, 3, sőt helyenként 4 Celsius-fokkal is meghaladta a hőmérséklet az addig mért legmagasabb értékeket, ami „teljes mértékben hihetetlen” fejlemény. Az előrejelzések szerint a légköri mozgások ezt a forróságot most Grönland felé viszik.

Mindennek következtében a sziget jégtakarója fokozottan olvadhat, ahogyan azt történt 2012-ben is. A grönlandi jégtakaró a globális klímarendszer kulcsfontosságú eleme, olvadása a tengerszint emelkedéséhez és kiszámíthatatlan időjáráshoz vezethet. Dán éghajlatkutatók adatai szerint csak júliusban 160 milliárd tonna olvadt el a grönlandi jégtakaró felszínéből.
Az európai hőhullám hatással van az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedtségére is, amely július közepén az eddig mért legalacsonyabb szinthez közelített.

2012-ben mindössze négy nap leforgása alatt a grönlandi jégtakaró 97 %-os olvadását mutatták ki

Az olvadás olyan gyors ütemben zajlott le, mint még addig soha, a NASA műholdas megfigyeléseinek több mint 30 éves történetében. A NASA 2012. július 24-én tette közzé weboldalán a sokkoló bejelentést, amelyben az egyik elemző elismerte, a mért adatok annyira meglepőek voltak, hogy eleinte azt gondolták, nem is lehetnek valósak. Az akkori extrém mértékű olvadást egy rendkívül erős "hőkupola" (meleg levegő) okozta, amely július 16-án kezdett eloszlani (cikkünket itt olvashatja).

Nem csak a magas hőmérséklet jelenti a problémát

2017-ben a Bristoli Egyetem munkatársai műholdfelvételekből és éghajlati modellekből nyert adatok elemzése révén állapították meg, hogy 1995 óta fokozatosan csökken a térségben az a nyári felhőzet, amely képes lenne visszaverni a Nap hőjét. A nyári hónapokban ezáltal több napsugárzás éri a földfelszínt, méginkább felerősítve az olvadást. A nyári felhőzet mindössze 1 százaléknyi csökkenése 27 gigatonnányival több jég elolvadását eredményezi Grönlandon.

Egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok várhatóak

A fosszilis tüzelőanyagok égetése a tengerszint fokozatos emelkedését, árvizeket, aszályokat és hőhullámokat okoz. Ezek a már jelenleg is tapaszlható jelenségek a hőmérséklet emelkedésével hozhatóak egyértelmű összefüggésbe. A brit meteorológiai szolgálat tanulmánya szerint 2050-ig minden második évben lehet számítani a melegrekordokat megdöntő hőségekre.


Képek forrásai:
1. Flickr, Szerző: Konstantin Papushin
2. Wikipedia / NASA, Szerző: Jim Yungel

 

A rovat új hírei

Hasonló