Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálatot hoztak létre

Hír

írta: MTI
2021/05/18

A legtöbben úgy vélik, a természeti értékeket az erdők képviselik, holott gyepes élőhelyeinkhez kötődik védett növényeink kétharmada és a védett állatok fele. Megóvásuk különösen fontos, ezért is indult el a LIFE program keretében a Grassland-HU projekt, mely most tanácsadó szolgálatot indít.

A szervezet a következő hónapokban felveszi a kapcsolatot a földhasználókkal, hogy fölhívja a figyelmüket a gyepes élőhelye értékeire, megismertesse velük a természetvédelmi szempontból helyes gazdálkodási gyakorlatokat, összehangolja a természetvédelem és a mezőgazdaság érdekeit.

Hozzátették, hogy a közvélekedés a környezeti értékeket főképp az erdőkkel társítja, noha a gyepek is rendkívül értékesek, hiszen Magyarországon ezekhez kötődik a védett növényfajok kétharmada, a védett állatfajok fele. A közlemény idézi az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkárát, aki hiánypótlónak tartja a szervezetet. Balczó Bertalan szerint fontos, hogy a gyepek természeti értékei ne sérüljenek a földhasználat során, ezért olyan kompromisszumos gyepkezelési módszereket szorgalmazott, amelyek minden érdekelt számára előnyösek.

Tájékoztatása szerint a környezet- és természetvédelmi projekteket segítő LIFE programból jelentős támogatás jut a gyepes élőhelyekre, amelyek között országos jelentőségű védett területek is vannak. Magyarországon mostanáig 38 belföldi koordinálású LIFE-projekt több mint 86 millió eurót használhatott fel, megvalósításukhoz a kormány évente 400 millió forint önerő-támogatást biztosít.

A Grassland-HU 2019-ben jött létre csaknem 5 milliárd forintos költségvetéssel, 60 százalékos EU-támogatással. A projekt kedvezményezettje és koordinálója a Herman Ottó Intézet, amely 14 projektpartnerrel működik együtt. A 2026 végéig tartó projektben a tervek szerint elkészül többek között egy országos gyepstratégiai terv, kísérleti jelleggel egy, az inváziós fajok elleni riasztórendszer, továbbá modellgazdaságok, valamint tartanak több szemléletformáló rendezvényt is.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló