Egyedülálló nemzeti kincsünk védelem alá kerül: A Földikutyák számára rezervátum létesül Baján!

Hír

írta: ecolounge
2017/03/04

Földikutya-rezervátum kialakításáról rendelkezett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A jövő nemzedékek szószólója üdvözli a ritka, és védett faj bajai élőhelyének védetté nyilvánítását.

A Baján található 114 hektár kiterjedésű területet azzal a céllal nyilvánították védetté, hogy megőrizzék és fenntartsák a délvidéki földikutya élőhelyét, és a Bácskai-síkvidékre egykor jellemző táji adottságokat. Az intézkedés szerint tilos lesz a gyepet szántóföldi művelésbe vonni, erdőt telepíteni rá vagy beépíteni.

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója üdvözli a délvidéki földikutya bajai élőhelyének védetté nyilvánítását. Közleményében köszönetet mond mindazoknak a kutatóknak, természetvédelmi szakembereknek, kormányzati tisztviselőknek, civil szervezetek munkatársainak, Baja város önkormányzata vezetőinek, a nyilvánosság szereplőinek, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a délvidéki földikutya bajai élőhelye országos jelentőségű védett természeti területté válhatott. A szószóló e nemzeti kincs fennmaradása érdekében a természetvédelmi kezelési terv következetes végrehajtását kéri.

A Kárpát-medencében kétmillió év óta élő, mára csak a bácskai füves pusztákon fennmaradt délvidéki földikutya egyedülálló nemzeti kincsünk, egyben kritikusan veszélyeztetett, a kihalástól fenyegetett természeti értékünk, amelynek fennmaradása a kutatások szerint kizárólag hazánkban biztosítható (a földikutyát itt mutattuk be). Védelme és élőhelyeinek megőrzése kiemelkedő jelentőséggel bír nem csupán a hazai, de az európai és a globális biológiai sokféleség megőrzése szempontjából is.
A védetté nyilvánítás folyamata előremutató példája annak, hogyan kell és lehet is érvényre juttatni a gyakorlatban az Alaptörvény azon előírását, amely szerint a természeti erőforrások, köztük a honos növény- és állatfajok, valamint a biológiai sokféleség védelme az állam és mindenki kötelessége.


Kép forrása / Szerző: Rózsa Lajos

 

forrás: MTI, AJBH

A rovat új hírei

Hasonló