Hatalmas területen égett a nádas Fonyódnál

Hír

írta: MTI
2021/02/28

Szombat este eddig tisztázatlan okokból lángra kapott Fonyódnál a nádas. A tüzet csak vasárnap hajnalban sikerült eloltani.

Kigyulladt a nádas Fonyódnál, a körülbelül húsz hektáron elterjedt tűz megfékezésére már nyolc helyről érkeztek hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók - ismertette a katasztrófavédelem honlapján szombaton este.

Fonyód külterületén, a Turul utca közelében kapott lángra a nádas, eamelynek eloltásához először a keszthelyi, a siófoki, a marcali hivatásos, a balatonboglári önkormányzati, valamint a fonyódi önkéntes tűzoltókat riasztották. A tűz eszombat este körülbelül 20 hektáron terjedt el, de  nem sikerült megfékezni, a munkát a szél is nehezłtette. Ezért később erősítésre volt szükség, így kaposvári, zalakarosi, valamint pacsai egységek is bekapcsolódtak a munkába, akik több oldalról támadva oltották a tüzet.

A tüzet végül vasárnap hajnalra sikerült eloltani. A katasztrófavédelem szerint mintegy százhúsz hektáron égett le a terület.

Sajnos nem ez az első eset, hogy égett a nádas a Balatonnál. 2019. áprilisában 300 hektáron kapott lángra a berek. A tűz holdbéli tájat hagyott maga után: noha a madarak költési időszaka még nem kezdődött meg, a lángokban rengeteg hüllő, kétéltű pusztult el. A mostani tűz is érint természetvédelmi területet, a károk így szintén hatalmasak lehetnek.

2019-ben kiderült, hogy szándékos gyújtogatás okozta a katasztrófát, miután sokan égetéssel próbálják meg eltávolítani a kiszáradt növényzetet. A ostani tűzeset okait még vizsgálják a hatóságok, de nagy az esély, hogy itt is hasonló gyújtogatás történt.


Kép forrása: MTI / Varga Györgyforrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló