Heti összefoglaló 5. hét - Shell elleni per, magyar sikerek, Állatvédelmi Központ

Hír

2021/02/01

Lassan közeledik a tavasz, de azért a tél még érezteti néha az erejét. Madridban történelmi havazást élnek át a lakók, eközben Nigériában a környezetszennyező Shell ellen küzdenek, úgy tűnik, sikerrel. Magyar kutatói eredmények, Állatvédelmi Központ - heti összefoglalónk következik.

 

Történelmi havazás

Madrid hetek óta küszködik a hatalmas havazással, amire eddig ritkán volt példa Dél-Európában. A hatalmas, váratlan hómennyiség azonban nem csak a szokásos fennakadásokkal jár pl. a közlekedésben, hanem a természetre is hatással van. Madridban kb. 80 ezer fát kell kivágni, miután a hó súlya alatt annyira megsérültek, hogy balesetveszélyessé váltak.

 

Magyar sikerek

A hétre több magyar tudományos siker is jutott: a Puli Space projektje 2. díjat nyert a NASA Hold-kutatáshoz kötődő versenyén, ezzel pedig Ft-ra átszámítva mintegy 66 milliós támogatást is kap a fejlesztés. A Puli Space egy olyan roboton dolgozik, ami képes a Holdon "érzékelni" a vízjég jelenlétét. A neve is erre utal: "Lunar Water Snooper", azaz holdi vízszimatoló.

Eközben a SZTAKI kutatói egy olyan alkalmazáson dolgoznak, ami segítené a hidropóniás növénytermesztés automatizálását. Jelenleg sok szakember véli úgy, hogy a jövő fenntartható gazdálkodását a hidropóniás eljárás jelentheti, amikor föld helyett tápoldatban fejlődnek a növények, jóval kevesebb területet igényelve, mint a hagyományos mezőgazdasában.

Fizetnie kell a Shellnek

Történelmi jelentőségű döntést hozott a hágai bíróság egy külföldi ügyben: a nigériai gazdák és az őket támogató zöld szervezet azért perelte be a Shell olajvállatot, mert a szivárgó kőolajvezetékek hatalmas szennyezést okoztak a Niger-folyó deltájában. Egy korábbi bírósági döntés elfogadta a vállalat magyarázatát, miszerint szabotázs történt, az újabb ítélet viszont kártérítésre kötelezi a Shellt.

 

Jó hír az állatvédőknek!

Állatvédelmi Központ alakult az Állatorvostudományi Egyetemen. Az új jogi, elemző és módszertani központ célja, hogy az állatvédelemmel foglalkozó valamennyi tudományágat összefogja, azaz a tudomány oldaláról támogassa a hazai állatvédelem fejlődését. Feladatai közé tartozik az állatvédelmi szakállatorvos képzés feltételeinek megteremtése mellett a társadalmi szemléletformálás és a felelős állattartás fontosságának tudatosítása is.

Bajban a mangroveerdők

A mangroveerdők jelentősége hatalmas: tekintélyes mennyiségű szenet tárolnak, segítenek megvédeni a tengerpartokat az eróziótól, természeti katasztrófáktól (pl. árvíz), és élőhelyet biztosítanak számtalan állatfajnak. Azonban a műanyaghulladék ezeket az értékes ökoszisztémákat is veszélyezteti: egy kutatás szerint a legtöbb erdő ugyanis olyan folyók közelében fekszik, amelyek rendkívük szennyezettek - különösen Dél-Ázsiában.


Képek forrása: commons.wikimedia.org / Neil Cummings; commons.wikimedia.org / Narek75; comons.wikimedia.org / Mark Buckawicki

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló