Hogyan kerülhető el a vadgázolás? - Kutatók a lakosság segítségét kérik

Hír

írta: MTI
2021/02/14

Évente több mint 400 millió gerinces állat pusztul el az utakon világszerte. A vadgázolásoknak itthon is rengeteg áldozata van, ezért az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársainak mentorálásával most felmérés készül a hazai helyzet feltérképezésére. A projekt célja, hogy a szakemberek a vizsgálati eredmények alapján új megoldásokat találjanak a balesetek elkerülésére.


A citizen science - lakossági tudományos - kampányban Borza Sándor biológus, a Debreceni Egyetem PhD hallgatója arra kéri a lakosságot, hogy osszák meg közúti tapasztalataikat, véleményüket, javaslataikat a vadbalesetekkel kapcsolatban. A kutató az ELKH Ökológiai Kutatóközpontban végez természetvédelmi kutatásokat a Kooperatív Doktori Program keretében.

A felmérésben egy kérdőív kitöltésével lehet részt venni, ami ide kattintva érhető el.

"Felgyorsult világunkban a civilizáció rendkívüli terhet ró a vadon élő közösségekre. A természetközeli élőhelyek megfogyatkozásával egyidejűleg az egyre terjedő úthálózat és a növekvő forgalom következtében egyre gyakrabban jön létre interakció az emberek és a vadvilág között" - olvasható a "Roadkill Projekt" névre keresztelt felmérés bevezetőjében.

Mint írják, egy 2020-as publikáció szerint az európai utakon a gázolás áldozatává váló madarak becsült száma évente körülbelül 194 millió egyedre tehető, míg az emlősöké 29 millióra. Egy másik tanulmány szerint pedig évente több mint 400 millió gerinces állat pusztul el világszerte az utakon.

"A közutak fejlesztése iránt rendkívül nagy az igény a társadalom és a gazdaság részéről, ugyanakkor annak is fontos szempontnak kell lennie, hogy a sűrűsödő úthálózat és a növekvő forgalom lehetőség szerint ne károsítsa az állatvilágot és a természetet" - hívják fel a figyelmet a természetvédők.

A kutatók a kitöltött kérdőívek és saját vizsgálati eredményeik segítségével javaslatokat dolgoznak ki a probléma kezelésére, melyekkel csökkenthető a természetvédelmi kár és az anyagi veszteség - közölte az ELKH.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Chinmayisk


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló