Izraeli ígéret: 2050-ig megszüntetik a fosszilis tüzelőanyagok használatát

Hír

írta: MTI
2020/12/15

Izrael jelentős eredményeket ért el a szén felhasználásának csökkentésében, 2025-re már egyáltalán nem nyer energiát szén elégetéséből. Ugyanakkor eddig nem kötelezte el magát a globális felmelegedéshez hozzájáruló károsanyag-kibocsájtás felszámolása iránt. A most tett ígéret szerint Izrael teljesen felhagyna a fosszilis tüzelőanyagok használatával 2050-ig.

Izrael ígéretével a nyugati nemzetek többségéhez csatlakozott, de a nyilatkozatot nem kísérte a cél eléréséhez szükséges konkrét terv bemutatása, sem olyan jogszabály-javaslat, amely tiltaná a fosszilis üzemanyagok használatát.

"Izrael teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy 2050-ig sikeresen áttérjen a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára" - közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök szombaton, a Nagy-Britanniában megrendezett klímavédelmi csúcstalálkozón közvetített beszédében.

A legtöbb ország  2050-et fogadta el a globális éghajlatváltozást gerjesztő fosszilis tüzelőanyagok, mint például a földgáz, az olaj és a szén használatának leállítására, de néhány állam, köztük Ausztria és Svédország, korábbi célidőpontot határozott meg.

Eddig Izrael csak azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ig villamos energiájának 30 százalékát megújuló forrásokból állítsa elő. A legtöbb nyugati országgal ellentétben Netanjahu nem kötelezte el magát a globális felmelegedéshez hozzájáruló károsanyag-kibocsájtás felszámolása iránt. Ez utóbbinak az eléréséhez vagy teljes egészében meg kell szüntetni az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsájtást, vagy például erdősítéssel ellensúlyozni kell azt. A kibocsájtás csökkentéséhez jelentős változtatásokra van szükség többek között a mezőgazdaságban és a hulladékkezelésben is.

Izrael már eddig is jelentős eredményeket ért el a szén felhasználásának csökkentésében, 2025-re, vagyis öt év múlva már egyáltalán nem nyer energiát szén elégetéséből, ha csak valamiféle energia-vészhelyzet nem kényszeríti erre. Netanjahu szerint az elmúlt öt évben két százalékról 10 százalékra nőtt a napenergia-felhasználás, és a tervek szerint 2030-ra a bőven rendelkezésre álló megújuló napenergia adja majd Izrael teljes villamosenergiájának több mint egyharmadát.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy a napenergia terén folytatott együttműködés fontos  része az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel folytatott új megállapodásoknak, s ezzel elősegíti a környezetvédelem mellett az arab-izraeli megbékélés ügyét is.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Arava Power Company
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló