Kanada kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része

Hír

írta: MTI
2019/04/03

A szövetségi kormány klímajelentése (Canada's Changing Climate Report, CCCR2019) arra figyelmeztet, hogy az ország sok részében a változások már nyilvánvalóak és előre láthatóan egyre intenzívebbé válnak, a felmelegedés sok hatása pedig valószínűleg visszafordíthatatlan.

A legsúlyosabban az Északi-sarkvidékre eső területet érinti a változás, melynek melegedési üteme több mint duplája a globálisnak.

Kanada átlagos éves hőmérséklete a becslés szerint 1,7 Celsius-fokot emelkedett 1948 óta, amikor az országos mérések megkezdődtek. A legnagyobb növekedést északon, a prérin, azaz a belső kanadai síkságon, valamint Brit Columbiában becsülték, az ország északi részén mintegy 2,3 fokot melegedett az átlaghőmérséklet.

"Noha a melegedésben mind az emberi tevékenységek, mind a természetes ingadozások szerepet játszottak, az emberi tényező az uralkodó" - írja a jelentés.

A globális felmelegedés hatásai:

 

  • több szélsőséges időjárási jelenség: hőhullám, a bozóttüzek nagyobb kockázata és az ország egyes részein aszály:
  • az óceánok savasodása: csökken bennük az oxigén, ami árthat a vízi élővilágnak. Kanada sarkvidéki vizeinek egy része néhány évtizeden belül előreláthatóan huzamosabb időn át jégmentes lesz nyaranta;
  • vízszint emelkedése: nő a partvidék elöntésének veszélye, az intenzívebbé váló esők belső árvizekkel fenyegetnek

 

Kanada gyors melegedése több tényező számlájára írható, ezek egyike, hogy a hó és a tengeri jég olvadásával a napsugárzást ezek a területek nem visszaverik, hanem magukba szívják, így nagyobb felület melegszik, mint más régiókban - olvasható a jelentésben.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Michal Klajban


forrás: MTI, BBC

A rovat új hírei

Hasonló