Klímaváltozás: Katasztrofális a helyzet az Északi-sarkon, azonnali beavatkozásra van szükség

Hír

írta: ecolounge
2016/11/26

Az Északi-sarkvidéki Tanácsnak (Arctic Council) pénteken benyújtott jelentés szerint sürgősen lépni kell, ellenkező esetben az ott élőknek és Földünk több lakosának is katasztrofális hatásokkal kell szembenéznie.

Az Északi-sark ökoszisztémáját alapvetően fenyegeti az ember által előidéztett klímaváltozás, melyet még tovább tetéz az olaj- és gázkitermelés. A jégtakaró olvadásával a partvidék pusztul, kiolvad a fagyott talaj (permafroszt, mely így metánt juttat a légkörbe), a térség növényeinek és állatainak élettere áthelyeződik, ami kihat az állatok és a növények túlélő képességére, akárcsak az őslakosok életmódjára.

Ezek a változások azonban nem csupán lokálisak, az egész bolygóra hatással vannak, hiszen a tengerszint folyamatosan emelkedik, megváltoznak az áramlatokat (az olvadás befolyásolja például az ázsiai monszunt is). A bekövetkező változások természetesen erősíthetik is egymást, ami katasztrofális következményekkel járhat – az ötéves tanulmány egyik vezető szerzője, Johan Rockström szerint a térségben élőknek fel kell készülniük a meglepetésekre.

Marcus Carson, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet tudósa elmondta, hogy az utóbbi 12 hónapban egy sor további vészcsengő szólalt az északi-sarki változásokkal és azok hatásával kapcsolatban: novemberben olyan szokatlanul meleg volt a Jeges-tenger vize, hogy nem tudott elkezdődni a jegesedés, ez pedig kihat az egész Föld klímájára.

Az olvadással az un. "Halálspirál" is beindul: A jelenlegi jég és a hó mennyiség még részben képes visszaverni a nap meleg sugarait, az olvadással viszont egyre több sötét terület jelenik meg. - Az addig fagyott talaj (permafroszt) pedig hőt nyel el, kiolvadása felgyorsul, így az abban elzárt - nagyrészt metán - üvegházgázok kiszabadulnak a légkörbe, ami méginkább erősíti a felmelegedést (ahogyan ezt be is mutattuk a Klíma-apokalipszis cikksorozatunk első írásában).


Kép forrása: Törésminták a sarkköri olvadó jégen: Wikipedia / Szerző: Brocken Inaglory


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló