Méhpusztulás: A legátfogóbb tanulmány

Hír

írta: Admin
2014/04/08

Az Egyesült Királyságban és Észak-Európa más részein súlyosabb a méhállomány pusztulása, mint a mediterrán országokban - ezt állapította meg az eddigi legátfogóbb, 17 európai országot vizsgáló tanulmány.

A téli pusztulás 2012-13-ban különösen magas volt Belgiumban (33,6 százalék) és Nagy-Britanniában (29 százalék). Tavasszal és nyáron viszont Franciaországban szökött a legmagasabbra, 13,6 százalékra a méhpusztulás aránya.

Az Európai Bizottság által megrendelt Epilobee néven futó tanulmány a mézelő méheket vizsgálta, a darazsakat és a vadméheket nem tanulmányozták. A tanulmány tíz százalékban határozta meg a pusztulás elfogadható küszöbét. Görögország, Olaszország és Spanyolország is azok között az országok között szerepelt, ahol a küszöb alatti volt a méhek elhullásának aránya.

Az egyes országokban a reprezentatív mintavétel alapján becsülték meg a pusztulás mértékét. Mind a 17 országban meghatározott szabályok szerint végezték az adatgyűjtést. A felmérés közel 32 ezer méhkolóniát érintett.

Az Európai Unió tavaly négy olyan, növényvédőszerekben használatos kémiai anyagot - neonikotionidokat - tiltott be, amelyeket összefüggésbe hoztak az Európa-szerte tapasztalható méhpusztulással. A kérdésben ugyanakkor heves tudományos vita dúl, sokan vélik úgy: további kutatásokra lenne szükség, hogy megállapítsák ezeknek a vegyi anyagoknak a hatását.

A Bizottság a növényvédőszerek hatását bele akarta foglalni az Epilobee-tanulmányba, ám a tagországok kormányai ezt leszavazták.

Az angol nyelvű tanulmány ide kattintva letölthető.

 

forrás: MTI, bbc.co.uk

A rovat új hírei

Hasonló

Több mézet kellene fogyasztanunk!

A mézfogyasztás fontosságáról, a méz élettani hatásairól és táplálkozásunkban betöltött nélkülözhetetlen szerepéről ...

Gyilkos méhek inváziója

Mára több mint 40 végzetes méhtámadást regisztrálnak évente. Ezek a méhek sokkal agresszívabbak európai társaiknál.