Kártérítések nővekedése

Hír

írta: MTI
2014/01/31

A Generali Biztosító 2013-ban mintegy 6 milliárd forint kártérítést fizetett ki a szélsőséges időjárással kapcsolatos károkra, például árvízre, fagyra, jégverésre, viharra. Ez 10 ezerrel több esetet és 2,5 milliárd forinttal magasabb összeget jelent az előző évhez képest.

A 2013 első felében jellemző szélsőséges időjárás, a fagy, a havazás, a jégverés következményeként felmerülő mezőgazdasági kár másfélszer akkora volt, mint az azt megelőző években: a károk összege megközelítette az 1,3 milliárd forintot.

A márciusi hófúvások okozta lakossági vagyonkárok mértéke csak az első tavaszi hosszú hétvégén (március 15.) több mint 1 milliárd forint volt, a biztosítóhoz érkezett vagyonkár-bejelentések száma pedig meghaladta a 6000-et. A kártípusoknál leggyakrabban tetősérülések, beázásokból adódó és az áramszünetek miatt kiolvadt élelmiszerek megromlásából származó károk jelentek meg. Jelentős volt a közlekedési balesetek nyomán regisztrált káresetek száma is, nagyrészt gépjárműkár formájában.

Tavaly a természeti katasztrófák által okozott kár a nemzetközi kutatóintézetek szerint 125 milliárd dollár körül volt a teljes világgazdaságban, ami megközelítőleg Magyarország teljes éves GDP-jének felel meg. Magyarországon is egyre gyakoribbak az erőteljes nyári viharok, de már a jelenlegi téli időjárás is sokkal hektikusabb képet mutat, mint az megszokott volt 10-20 évvel ezelőtt.

Heves megyében például tavaly 254 millió forintnyi szélsőséges időjárással kapcsolatos kár keletkezett, mindez 2571 káresetből tevődött össze.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei