Klímaváltozás: A jégolvadás lassítja a Föld forgását

Magazin

2016/11/24

A tudósok érdekes felfedezésre jutottak, miközben a várható tengerszintváltozást próbálták megjósolni.

Az Albertai Egyetem több klímakutató szervezettel együtt jelenleg is vizsgálja az éghajlatváltozás okait és hatásait, a tudósok a tengerszintváltozás okát próbálják feltárni, hogy megjósolják a várható különbségeket. A kutatások során a tengerszintemelkedés egy különös mellékhatására is fény derült áprilisban: eszerint a gleccserekből kiolvadó víz nemcsak a tengerszintemelkedésért felelős, de akkora tömeg mozdul így a pólusoktól az egyenlítő felé, ami lassítja a Föld forgását. Ezt a folyamatot ráadásul még a Hold gravitációs vonzása is erősíti.

A tudósok emellett megfigyelték, hogy az elmúlt 3000 évben a földmag kissé felgyorsult, miközben a köpeny és a kéreg mozgása lelassult.

Így egyre hosszabbak lesznek a napok, bár ezt a gyakorlatban még nem fogjuk észrevenni. Körülbelül száz év kell az 1,7 ezredmásodpercnyi pluszhoz. A kutatás célja, hogy megjósolja, mekkora lesz a tengerszint a 21. század végére, hogy a partmenti városok felkészülhessenek a várható változásokra. Mathieu Dumberry, az Albertai Egyetem fizikaprofesszora ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ez a kutatás további, a földmagot érintő vizsgálódások kiindulópontja is lesz.

 

forrás: phys.org

A rovat új hírei

Hasonló