Klímaváltozás: 180 éve melegítjük bolygónkat egy új tanulmány szerint!

Hír

írta: ecolounge
2016/08/28

Egy nemzetközi kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy az emberi tevékenység körülbelül két évszázada indította el az éghajlatváltozást, vagyis a felmelgedés nemcsak a 20. századra jellemző jelenség.

Nerilie Abram a kutatás vezetője, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) docense azt mondta, hogy a felmelegedés kezdete nagyjából az ipari forradalom kezdetével esett egybe, és először az Északi-sarkvidéken és a trópusi ócánokon volt tetten érhető az 1830-as évek körül - vagyis sokkal korábban, mint ahogy azt a tudósok várták.

"Ez a felfedezés nagy előrelépést jelent abban, hogy megállapítsuk, mekkora hatással volt az ember a klíma változására eddig, és milyen hatásai lehetnek az üvegházgázok további kibocsátásának. A 180 évnyi felmelegedés hatására a klímaátlag sokkal szélesebb skálán mozog, mint amekkora mozgástere volt az ipari forradalom előtti századokban" – tette hozzá a kutató.

A kutatás az Múlt Globális Változásainak 2000 éve (Past Global Changes 2000 year - PAGES 2K) elnevezésű konzorcium keretében zajlott, és 25 tudós vett benne részt a világ minden tájáról, Ausztráliától kezdve Európán és Ázsián át az Egyesült Államokig. Az eredményeket a Nature folyóiratban tették közre.

Abram azt is elmondta, hogy ezelőtt azért gondolták elsősorban 20. századi jelenségnek az emberi tevékenység hatását a klímára, mert kevés adat állt rendelkezésre az 1900-as évek előttről. Most azonban a tudósok a természet adattárát vették igénybe, így sikerült részletesen rekonstruálniuk az elmúlt fél évezredben jellemző éghajlatot.

Vizsgáltak korallokat, barlangrajzokat,  évgyűrűket és jégmagokat, hogy rajtuk keresztül betekintést nyerjenek az óceánokon és az egyes kontinenseken tapasztalható éghajlati különbségekbe. Emellett több éghajlatmodell-szimulációt is elemeztek, beleértve azokat a kísérleteket is, melyek a Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) legfrissebb jelentéseiben szerepeltek. Arra következtettek, hogy az Északi-sarkvidéket és a trópusi óceánokat Európa, Ázsia majd Észak-Amerika éghajlatának változása követte. Az Antarktiszon ugyanakkor csak később indult be a melegedés, valószínűleg azért, mert a melegebb víz észak felé cirkulált.

Az eredmények arra utalnak, hogy a korai felmelgedést az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátása okozta. Bár úgy tűnik, a 19. században ez még nem volt annyira sok, az éghajlat gyors és mérhető választ adott erre a kis növekedésre is – magyarázta Dr Helen McGregor, a kutatási egy másik résztvevője.

 

forrás: phys.org, pages-igbp.org

A rovat új hírei

Hasonló