László Ervin: 2016 irracionális év volt, újratervezésre van szükség

Hír

2016/12/21

Huszonnégy ország vezető tudósai gyűltek össze december elején Budapesten, hogy megvitassák a világ problémáit és megpróbáljanak utat mutatni. A Budapest Klub tagjai a Planetáris Tudat Kiáltványa aláírásának 20. évfordulóját ünnepelték. A kiáltvány szövegét két évtizede a Budapest Klub 28 tiszteletbeli tagjai írta alá Budapesten, többek között Őszentsége dalai láma, Karan Singh, Vilayat Inayat Khan, valamint Vigdis Finnbogadottir (Izland volt köztársasági elnöke) és Göncz Árpád.

Húsz évvel ezelőtt a Budapest Klub tagjainak első világtalálkozóján írták alá a Planetáris Tudat Kiáltványát, az MTA székházában rendezett konferencián. Ezen az ülésen valóban megvalósult a kultúrák találkozása. Az európai és észak-amerikai résztvevők mellett itt volt és felszólalt a buddhista, a hindu, a mohamedán világ képviselője. Jelen volt és felszólalt Őszentsége dalai láma, Karan Singh, Vilayat Inayat Khan, valamint Vigdis Finnbogadottir (Izland volt köztársasági elnöke) és Göncz Árpád.

A Kiáltvány összefoglalása mindannak, amit a mai ember – tekintet nélkül származására, vallására, társadalmi helyzetére – megtehet azért, hogy veszélyben lévő világunk emberhez méltó és megtartható legyen. Azóta nem lett jobb a helyzet, de az évforduló tiszteletére most újra összeülő tudósok bizakodnak a változásban.

A rendezvényen olyan ismert személyiségek szólaltak fel, mint Csíkszentmihályi Mihály, Vitányi Iván, Zwack Izabella és Baráth Etele és az egész glóbuszról érkeztek résztvevők Brazíliától, Franciaországon és Oroszországon át Pakisztánig.

László Ervin professzor, a Budapest Klub életre hívója kifejtette, az emberiség ellentmondásos időket él: egyrészt jelen van az uralkodó ÉN romboló világa, amely az ellenkezésre, háborúra, kirekesztésre épül, másrészről azonban a közös értékeket, mint személyes és társas érdekeket felismerő MI tudata már képes gyakorlati megoldásokat, válaszokat adni a jelenlegi válságra.

„Az ember felülemelkedett mindenki máson, kivette magát a rendszerből, és irányítani próbálja azt. Vissza kell térnünk ahhoz a szemlélethez, hogy mi is a rendszer részei vagyunk. A változás útja sokféle lehet, iránya azonban csak egyfelé mutathat: kiutat az emberiség mostani Földanyát romboló életéből.” – mondta a professzor.

„Ahelyett, hogy minden egyes planetáris problémát magában próbálnánk megoldani egy mindent átfogó organikus szervezetet kell létrehoznunk. Mert elértünk egy Omega pontot, az evolúció végét.” – véli Csíkszentmihályi Mihály

A rendezvényen elhangzott: a valós változáshoz az emberiségnek meg kell tanulnia a jobb agyféltekével való gondolkodást is érvényre juttatni. Ez adja a globális szemléletet, a komplex tudást, a kreativitást, míg a bal agyfélteke a racionalitásért, az analitikus gondolkodásért a logikáért felel. Minden, amit eddig elértünk fejlettségben – technika, ipar, információs tudás – a bal agyféltekés gondolkodás dominanciájának köszönhetően van így, ám csak akkor leszünk képesek túlélni a világot, amelyet teremtettünk, ha a jobb agyfélteke szavát is figyelembe vesszük.

Ezen túl azonban szükség volna a közös, globális gondolkodás megtanulására, mert az eddigi logikus gondolkodással nem mentünk túl sokra, még a rabszolgaságot sem szüntettük meg, csak rejtetté tettük azt, figyelmeztettek a tudósok. Pillanatnyilag azonban ott tartunk, hogy nemhogy a globális szemlélet nem jön el, hanem még csak a racionalitás sem akar teret nyerni. Ez az év a csúcsracionalitás éve volt világszinten, különösen Nagy-Britanniában és az USA-ban.

De vannak azért bizakodásra okot adó kezdeményezések szerte a világban. A Párizsi Klímacsúcson aláírt megállapodás, a gondolati műhelyből cselekvési műhellyé alakult Skandináv csoport, az Integrális Egyetemek létrehozása Franciaországban vagy a Netspirit és a Spiritweek elindítása Argentínában mind affelé mutatnak, hogy az emberiség kezdi felismerni az együttesen és másként gondolkodás jelentőségét.

A tudósok egyetértettek abban. hogy az ún. planetáris tudat már megvalósult, de még nem terjedt el eléggé. Ezért mostantól nagyobb figyelmet kell fordítani a hasonlóan gondolkodó emberek közti kommunikációra, felhasználva a technológia nyújtotta lehetőségeket és arra, hogy minél több emberhez jussanak el a változást sürgető gondolatok oly módon, hogy megértsék és követni tudják azokat. Ahhoz, hogy elkerüljük, hogy az emberiség kipusztítsa önmagát, össze kell kapcsolni az egyformán gondolkodókat világszerte, hogy eljussunk oda, amikor a szavakat cselekvéssé tudják alakítani és együttesen tudnak jót tenni. Mert az ember csak akkor fog túlélni, ha összefog és újra a teljes rendszer részévé válik.

forrás: Emerald PR

A rovat új hírei

Hasonló