Luxemburg-békedíjat kapott László Ervin a világbékéért tett kiemelkedő munkájáért

Hír

2017/08/30

Luxemburg-békedíjat kapott László Ervin professzor, a magyar származású, nemzetközi hírű gondolkodó, a Budapest Klub megalapításáért és a szervezettel véghezvitt humanitárius tevékenységéért. László Ervint ugyanezen tevékenységért már két alkalommal jelölték Nobel-békedíjra is.

A 2012-ben alapított Luxemburg-békedíjat egy nemzetközi szervezet a Schengeni Béke Alapítvány Luxemburg-békedíj Bizottsága adja át évről évre, immár 9 kategóriában. Ez az elismerés a Word Peace Forum, a Word Peace Senate és a Shengeni Béke Alapítvány közös díja, melyet maga őfelsége Henrik luxemburgi nagyherceg hagy jóvá. A 2017-es Luxembourg- békedíj „Kiemelkedő Béke Aktivista” kategóriájában nyert díjat László Ervin és külön díjat nyert maga a Budapest Klub. A díjakat Dr. Sági Mária, a Budapest Klub alapítótagja, és ügyvezető igazgatója és Anne-Marie Voorhoeve, a Budapest Klub kreatív stratégiai igazgatója vették át június 30-án az Európai Parlamentben.

A jelenleg Olaszországban élő László Ervint a Budapest Klub megalapításáért, és a szervezet keretein belül az elmúlt húsz év során az egyetemes béke megteremtéséért tett munkájáért jelölték a Luxemburg-békedíjra. Ez a díj egyben elismerése annak a munkának, amit a Budapest Klub szervezete végez egy békés es fenntartható világért.

A Budapest Klub 1996-ben alakult meg, amikor a Magyar Tudományos Akadémián összegyűlve korunk néhány jelentős személyisége – többek közt Gönz Árpád, a Dalai Láma, Yehudi Mehunin, Csingiz Ajtmatov, Riane Eisler, Vigdís Finnbogadóttir, Peter Ustinov - aláírta az úgynevezett Planetáris Tudat Kiáltványt. A kiáltvány a huszadik század egyik legfontosabb okmánya, amely arra hívja fel az emberiség figyelmét, hogy meg kell változtatnia a gondolkodását annak érdekében, hogy az emberi faj fennmaradhasson a Föld bolygón. Megalakulása óta a Budapest Klub már 24 országban működik: tudósok, tanárok, művészek, fiatalok emberiség javát szolgáló munkájukkal együttesen tesznek azért nap, mint nap ezekben az országokban, hogy a világ egy békésebb és jobb hely legyen. A világszervezet fő üzenete, hogy mindenki képes változtatni a világ helyzetén.

A Word Peace Forum szervezete tudósokat, béke aktivistákat, vezetőket, újságírókat, tanulókat, vallási vezetőket és politikusokat fog össze. A Fórum támogatói között olyan nevek szerepelnek, mint a párizsi Sorbonne Egyetem, Jacques Santer és Jose Manuel Barroso, politikusok, az Európai Bizottság előző elnökei, a Nobel Béke Díjjal kitüntetett Desmond Tutu, vagy Adolfo Pérez Esquivel emberi jogi aktivista.

Háttérinformáció: Az alapító elnök Prof. Dr. László Ervin. A ma Olaszországban élő professzor zongoraművészként, filozófusként és jövőkutatóként egyaránt nagy elismertségnek örvend világszerte. 1932-ben született Budapesten. Pályáját zongorista csodagyerekként kezdte. 15 évesen kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán művészdiplomát, és megnyerte a Genfi Zongoraverseny nagydíját. Ettől kezdve, mintegy 20 éven át Európa- és Amerika szerte a világ egyik élen járó zongoraművészeként koncertezett. 1966-tól kezdődően pályát módosít, és a tudománynak szenteli életét: filozófiát, tudományos rendszerelméletet és jövőkutatást adott elő, és kutatott az Egyesült Államok (Yale, New York, Princeton stb), valamint Európa és a Távol-Kelet számos egyetemén. Hét évig az ENSZ Továbbképzési és Kutatási Intézet programvezetője. A Római Klub tagja, 1984-ben költözik Olaszországba. 1993 óta a Budapest Klub Alapítvány alapító elnöke. Több mint ötven könyv szerzője vagy társszerzője, műveit több mint húsz nyelvre fordították le. További harminc kötetet szerkesztett, köztük egy négykötetes enciklopédiát. Cikkek és tudományos közlemények százai tartoznak tudományos munkásságához. Írásait rendszerelméleti-, interdiszciplináris-, jövőorientált szemlélet, globális gondolkodás, a társadalomtudományok és a természettudományok egységes szemléletben való vizsgálata jellemzik. László Ervin a párizsi Sorbonne Egyetemen a legmagasabb tudományos fokozatot kapta meg, négy egyetem választotta díszdoktorává (az Egyesült Államokban, Kanadában, Finnországban és Magyarországon). Számos díjjal tüntették ki, többek között 2001-ben megkapta a japán békedíjat (Goi-díj), 2004- és 2005-ben Nobel-békedíjra jelölték.

A Budapest Klub, olyan kreatív emberek informális szövetsége, akik a tudomány, a művészet, és a spirituális kultúra legkülönbözőbb területeit képviselik. A Budapest Klub elkötelezett egy javaslat mellett, amely szerint csak sajátmagunk megváltoztatásával változtathatjuk meg a világot – és ahhoz, hogy magunkat megváltoztassuk szükséges egyfajta rálátás és felfogás, amely szerint az új paradigma a tudományban, a művészetben és a spiritualitásban biztosítja ezt a legjobban. A szervezet tagjai és tiszteletbeli tagjai többek között Őszentsége a XIV. Dalai Láma, Peter Russell, Mihail Gorbacsov, Milos Forman, Sharon Stone, Liv Ullmann, Karan Singh, Barbara Marx Hubbard, Deepak Chopra, Csíkszentmihályi Mihály, Jane Goodall, Ken-Ichiro Kobayashi, Peter Gabriel, és Sri Sri Ravi Shankar.


 

Ervin Laszlo : Find The Unity from SolefireFilms on Vimeo.

 

forrás: Emerald Pr

A rovat új hírei

Hasonló