Bajban van a világ - Vezető tudósok keresik a megoldást a Föld problémáira Budapesten

Hír

2016/12/01

Budapesten gyűlnek össze a világ vezető gondolkodói és tudósai, hogy elősegítsenek egy olyan változást, amely nélkül nem tartható fenn a ma ismert világunk.

Több mint két évtizede hívta életre a világhírű magyar tudós Dr. László Ervin professzor a Budapest Klubot. A professzor a Római Klub tagja, ez az a tudós társaság, amely az 1970-es években először hívta fel a világ figyelmét a klímaváltozásra és kongatta meg a vészharangot. A Budapest Klub tagjai korunk kiemelkedő, humanista gondolkodású művészei, írói, gondolkodói, szellemi vezetői és tudósai, akik tevékenységükkel és példájukkal elkötelezték magukat az emberiség békésebb és harmonikusabb jövője, egy új, etikus gondolkodásmód mellett.

A tiszteletbeli tagok húsz évvel ezelőtt az első világtalálkozójukon, Budapesten írták alá a Planetáris Tudat Kiáltványát, amely összefoglalása mindannak, amit a mai ember – tekintet nélkül származására, vallására, társadalmi helyzetére – megtehet azért, hogy veszélyben lévő világunk emberhez méltó és megtartható legyen.

Most újra összegyűlnek a tudósok és gondolkodók.

„Mind gyakrabban tapasztalunk egyre súlyosabb és elképesztőbb csapásokat, és ezek nem egyszerűen a tudatlanságnak és a vakságnak köszönhetők; a világ az, ami változik. A változás nem csupán elmélet többé, és nem is puszta lehető­ség, hanem tény és a túlélésünk parancsa. Tovább lavírozni azon feltételezés alapján, miszerint minden a megszokott mederben folyik majd ezután is, az öngyilkossággal egyenlő. Bajban van a világ. Ezért a Budapest Klub ismét egybehívja kiváló tagjait, hogy elősegítse azon kritikus tömeg létrehozását, amely jelentőségteljes és tartós változást képes hozni a világban." – mondta el az alapító László Ervin professzor.

A találkozóra ezen a hétvégén (december 3-4) kerül sor, és olyan nagy nevek vesznek rajta részt személyesen vagy online, mint Csíkszentmihályi Mihály, Lady Fiona Montagu, Vitányi Iván, Zwack Izabella, Baráth Etele és Schiffer János. A rendezvényre hazánkba érkezik több ország Budapest Klubjának képviselője. Az alábbi országokból várnak közismert gondolkodókat: Argentína, Ausztrália, Brazília, Cseh Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Kanada, Kína, Oroszország, Pakisztán, Skandináv országok és Svájc.

A Budapest Klub, olyan kreatív emberek informális szövetsége, akik a tudomány, a művészet, és a spirituális kultúra legkülönbözőbb területeit képviselik. A Budapest Klub elkötelezett egy javaslat mellett, amely szerint csak sajátmagunk megváltoztatásával változtathatjuk meg a világot – és ahhoz, hogy magunkat megváltoztassuk szükséges egyfajta rálátás és felfogás, amely szerint az új paradigma a tudományban, a művészetben és a spiritualitásban biztosítja ezt a legjobban. A szervezet tagjai és tiszteletbeli tagjai többek között Őszentsége a XIV. Dalai Láma, Peter Russell, Mihail Gorbacsov, Milos Forman, Sharon Stone, Liv Ullmann, Karan Singh, Barbara Marx Hubbard, Deepak Chopra, Csíkszentmihályi Mihály, Jane Goodall, Ken-Ichiro Kobayashi, Peter Gabriel, és Sri Sri Ravi Shankar.

Az alapító elnök Prof. Dr. László Ervin. A ma Olaszországban élő professzor zongoraművészként, filozófusként és jövőkutatóként egyaránt nagy elismertségnek örvend világszerte. 1932-ben született Budapesten. Pályáját zongorista csodagyerekként kezdte. 15 évesen kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán művészdiplomát, és megnyerte a Genfi Zongoraverseny nagydíját. Ettől kezdve, mintegy 20 éven át Európa- és Amerika szerte a világ egyik élen járó zongoraművészeként koncertezett. 1966-tól kezdődően pályát módosít, és a tudománynak szenteli életét: filozófiát, tudományos rendszerelméletet és jövőkutatást adott elő, és kutatott az Egyesült Államok (Yale, New York, Princeton stb), valamint Európa és a Távol-Kelet számos egyetemén. Hét évig az ENSZ Továbbképzési és Kutatási Intézet programvezetője. A Római Klub tagja, 1984-ben költözik Olaszországba. 1993 óta a Budapest Klub Alapítvány alapító elnöke. Több mint ötven könyv szerzője vagy társszerzője, műveit több mint húsz nyelvre fordították le. További harminc kötetet szerkesztett, köztük egy négykötetes enciklopédiát. Cikkek és tudományos közlemények százai tartoznak tudományos munkásságához. Írásait rendszerelméleti-, interdiszciplináris-, jövőorientált szemlélet, globális gondolkodás, a társadalomtudományok és a természettudományok egységes szemléletben való vizsgálata jellemzik. László Ervin a párizsi Sorbonne Egyetemen a legmagasabb tudományos fokozatot kapta meg, négy egyetem választotta díszdoktorává (az Egyesült Államokban, Kanadában, Finnországban és Magyarországon). Számos díjjal tüntették ki, többek között 2001-ben megkapta a japán békedíjat (Goi-díj), 2004- és 2005-ben Nobel-békedíjra jelölték.

1996-ban a Planetáris Tudat Kiáltványát aláírta – többek között – Csingiz Ajtmatov, A. T. Ariyaratne, Riane Eisler, Willis Harmann, László Ervin, Peter Russell, Betty Williams, Elie Wiesel, Milos Forman, Maurice Béjart, Peter Ustinov, Yehudi Menuhin, Liv Ullmann, Jean Pierre Rampal, Thomas Berry, John McConnell, Edgar Mitchell, Edgar Morin, Robert Muller, Gillo Pontecorvo, Richard von Weizsaecker, Sir Richard Rothblat, Karan Singh, Sir Sigmund Sternberg, Mohammed Yunus, Otto Herbert Hajek, Ute-Henriette Ohoven és Sir Arthur C. Clark.

forrás: Emerald PR

A rovat új hírei

Hasonló