Leállt a globális CO2 kibocsátás növekedése?

Hír

írta: ecolounge
2015/11/26

A múlt héten ismertetett, meglepő eredményekkel szolgáló klímakutatási tanulmány után most a holland környezetvédelmi ügynökség is kiadott egy különös jelentést, alig néhány nappal a párizsi klímakonferencia előtt.

A holland ügynökség - amelyet a világ egyik legtekintélyesebb intézményének tartanak az emissziós adatok gyűjtése, feldolgozása tekintetében - jelentésében szokatlan eredményre jutott: E szerint egy évtized folyamatos növekedés után, minimálisan, csupán 0,5 százalékkal növekedett világszerte a szén-dioxid-kibocsátás 2014-ben. Az összefoglaló kitér az előzményekre is, így 2013-ban globálisan 1,5 százalékkal, előző évben 0,8 százalékkal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás, az előző évtizedben pedig évi átlag 4 százalékkal.

A szakértők szerint a 2014. évi lassulás annak ellenére következett be, hogy a világgazdaság 3 százalékkal nőtt.
A kibocsátás lelassulását a kínai szénfelhasználás csekély növekedésével magyarázták, ami az ázsiai országban az emisszió csupán 0,9 százalékos növekedését idézte elő. Az Egyesült Államokban ugyanekkora mértékben nőtt tavaly a szén-dioxid-kibocsátás, miközben Indiában jelentősen - 7,8 százalékkal - megugrott, a dél-ázsiai ország járult hozzá a legnagyobb mértékben az emisszió globális növekedéséhez.
Az Európai Unióban ugyanakkor pártalan mértékben - 5,4 százalékkal - csökkent a kibocsátás. Kapcsolódó adat, hogy a globális emisszió 61 százalékát a világ négy legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója "termelte ki" 2014-ben.

A környezetvédelmi ügynökség jelentése szerint valószínű, hogy a 2003 és 2011 között tapasztalt nagyon magas globális emissziós növekedési rátával nem fogunk találkozni a következő években.

Valójában India meggyőzése a cél? - Az adatok magyarázatot adhatnak az egyes országok és országcsoportok tárgyalási álláspontjára a hétfőn kezdődő párizsi klímacsúcson. Miközben az EU, az Egyesült Államok és Kína határozottan támogat egy merész klímavédelmi megállapodást, Indiát - a G-20 országok közelmúltban Törökországban tartott csúcstalálkozóján - azzal vádolták meg, hogy visszafogja az előrehaladást a párizsi megállapodás felé.

 

forrás: MTI, The Guardian

A rovat új hírei

Hasonló