Szerintük valószerűtlenek a jégolvadásról szóló eddigi forgatókönyvek

Hír

írta: MTI
2015/11/22

Egy brit és francia kutatópáros által vezetett tudós-team állítja: Bár, az antarktiszi jégolvadás jelentősen hozzá fog járulni a globális tengerszint-emelkedéshez az évszázad során, azonban a katasztrofális következményekkel fenyegető forgatókönyvek nem tükrözik a valóságot.

A tanulmányt jegyző Tamsin Edwards (Open University) és Catherine Ritzcel (Université Grenoble Alpes) elmondása szerint kutatásuk valós számításokon és műholdas megfigyeléseken alapul, új modelljükkel pedig mintegy háromezer szimulációt végeztek el. A korábbi kutatásokkal ellentétben kollégáikkal azt is megnézték, hogy az így kapott eredmények mennyire illeszkednek a valósághoz. "Fogtuk a háromezer szimulációt és összevetettük azzal, ami jelen pillanatban az Amundsen-tengerben történik, és ha azt láttuk, hogy bármi gyorsabban vagy épp lassabban zajlik, mint ahogy azt jósoltuk, akkor tudtuk, hogy annak kisebb jelentőséget kell tulajdonítanunk a jövőben" - magyarázta Edwards.

A modellszámításaik alapján többek közt arra a konklúzióra jutottak, hogy a félméteres és annál nagyobb globális tengerszint emelkedéssel kapcsolatos forgatókönyvek "valószerűtlenek", szerintük - az antarktiszi jégolvadás számlájára írható - globális tengerszint emelkedés várható mértéke a század végéig 10 centiméter, a korábbi kutatásokban megállapított 30 centiméteres vagy annál nagyobb mértékű vízszintemelésnek pedig mindössze húsz az egyhez az esélye.

Az utóbbi években több különböző modellszámításon alapuló előrejelzésről mi magunk is hírt adtunk, ezek között voltak pesszimistábbak és optimistábbak egyaránt (általában 30 és 90 centiméter közötti értékekkel találkozhattunk). Le kell szögeznünk azonban: amennyiben feltételezzük, hogy a tanulmány a legreálisabb képet adja az összes eddig publikált kutatás közül, a 10 centiméteres tengerszint emelkedés hatásai még így is bőven katasztrofálisak. Ugyanakkor érdekes a publikálás időpontja is, hiszen küszöbön a Párizsi Klímakonferencia, így nem kizárt, hogy a szakmában egyeseknél felvetül majd annak gondolata, hogy az időzítés háttérében esetleg személyes ambíciók is húzódhatnak.

A Nature című tudományos folyóiratban közöltek eredményeiről a BBC News számolt be.

forrás: MTI, Nature

A rovat új hírei

Hasonló

Az időnk vészesen fogy

A tudósokat régóta foglalkoztatja, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben befolyásolja Földünket, bioszféránkat.