Pekinget végleg elnyeli a szmog?

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/12/10

Először jelentették be Pekingben a szmogriadó legmagasabb szintű, vörös riasztását. Másnap (kedden) megfelezték a forgalomban lévő autók számát a kínai fővárosban, a levegő minősége azonban továbbra is változatlan.

Vörös Riasztás
Az illetékesek azért döntöttek a forgalom korlátozása mellett, mert az országos meteorológiai központ három egymást követő napon át nem szűnő füstködöt jósolt. A négyfokozatú skálán ez a legrosszabb, vörös kategóriába esik, amire eddig nem volt példa.
Vörös riasztásnál az autókat a páros, illetve páratlan végződésű rendszámok alapján engedik csak az utakra, a nehéz gépjárművek közlekedését betiltják, egyes gyárak, illetve üzemek termelését leállítják, az építkezések pedig felfüggesztik. A vörös riasztáshoz kötődő intézkedések gyors bevezetésétől komoly eredményeket vártak.

Nincs javulás
A levegő minősége azonban nem javult: szennyezettségének egészségre káros mértékét kifejező mutató (AQI) kedden tartósan 300 feletti értékeket mutatott Pekingben, Honsuj városában pedig az 500-as értéknél "kiakadt a műszer". Persze ennél rosszabb lett volna a helyzet, ha nem intézkednek. Mindezt úgy, hogy az Egészségügyi Világszervezet a PM2,5-ös szennyezettség egészségügyi határértékét 25-nél húzta meg.

A sűrű szmog és a vörös riasztás következményei
Sanhszi tartomány egyik autópályáján a sűrű szmog okán lecsökkent látótávolság miatt 33 autó rohant egymásba. A baleseteknek hat halálos áldozata és négy sérültje volt. A keleti Csöcsiang tartományban szintén a füstköd miatt a hangcsoui nemzetközi repülőtér 70 légi járatot csak késésekkel tudott elindítani. Az új helyzetben naponta körülbelül 2 millióval több pekingi veszi igénybe a tömegközlekedést, ezért sajtóhírek szerint délelőtt a szokásos mennyiségen túl több mint 840 buszt és a 15 vonalon 53 metrószerelvényt helyeztek forgalomba. Egyébként a pekingi buszok közül csaknem 8200 működik valamilyen "tiszta energiával".

Egy sokat idézett tanulmány szerint
Mintegy félmilliárd észak-kínainak átlagosan öt és fél évvel rövidül meg az élete a rossz levegő miatt. A kínai Hszinmin magazinban közölt 2013-as felmérés szerint egy szabad levegőn töltött nap Pekingben 21 szál, magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű. A légszennyezés naponta körülbelül 4 ezer kínai állampolgár haláláért felelős.

A terv eddig nem tűnik eredményesnek
A 2013 őszén nyilvánosságra hozott országos környezetvédelmi cselekvési program azt irányozta elő, hogy Peking-Tiencsin-Hopej térségében a 2012-es átlagos PM2,5 szennyeződés mértékét 25 százalékkal csökkentik 2017-re. Ez a mutató az egy köbméter levegőben mért finom, a tüdőből nem vagy csak nehezen kiürülő porszemcsék koncentrációját fejezi ki. Itt írtunk a halálos szemcsék méretéről.


Kép forrása / Szerző: Kentaro IEMOTO

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Szmog ihlette a kínai rendezőt

A szmog ihlette meg Csia Csang-ko kínai filmrendezőt, aki megfogalmazása szerint "a megvilágosodást és nem a félelemkeltést" ...

Visszatért a szmog Pekingbe

A kínai fővárost sűrű szmog borította, a pekingi polgárokat sms-ben figyelmeztették, hogy a levegő minősége az egészségre ...

Nem csak a dohányzás az oka

Asztma, tüdőrák... - a szennyezett levegő tartós belélegzése az európai engedélyezett értékek alatti mennyiségben is növeli ...