Magyarország környezettudatos, fenntartható, GMO-mentes élelmiszertermelést kíván folytatni

Hír

írta: MTI
2016/12/04

Magyarország környezettudatos, fenntartható, GMO-mentes élelmiszertermelést kíván folytatni, annak érdekében, hogy a magyar emberek asztalára egészséges, jó minőségű élelmiszer kerüljön, és a magyar élelmiszer külföldön is keresett és jól értékesíthető legyen - mondta a földművelésügyi miniszter pénteken Budapesten egy szakmai konferencián.

Fazekas Sándor a környezettudatos növénytermelésről és kertészeti termelésről rendezett fórumon felidézte: a több évtizede zajló "zöldforradalom" kínálta lehetőségeket eddig - a szakértők szerint - csak mintegy 10 százalékban használták ki. Példaként említette: ha a termelők nagyobb arányban alkalmaznának fémzárolt vetőmagot, úgy akár 40-50 százalékkal is növelhetők lennének a hozamok. Magyarországon az elvetett vetőmagnak csak 15 százaléka fémzárolt, jó minőségű vetőmag - tette hozzá.

A miniszter szerint a világ élelmiszertermelése jól látható válaszút előtt áll: vannak, akik úgy vélik, a génmódosított szervezetek (GMO) nagy arányú alkalmazása lehet a továbbiakban a mezőgazdasági termelés alapja. Mások viszont a GMO-mentes termelésben látják a jövőt - ez utóbbiak közzé tartozik Magyarország is -, a fenntarthatóságot és környezettudatos termelés kívánalmait szem előtt tartva.

Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta: a Magyar élelmiszergazdasági stratégia kulcseleme a GMO-mentes termelés, Magyarország természetes környezetben kíván élelmiszert termelni nem ipari parkokban mesterséges körülmények között. Fontos, hogy az élelmiszer egészséges és biztonságosan fogyasztható legyen, ne legyen benne például szermaradvány, és a termelés környezetet kímélő módon folyjon, a termelők ne vegyék igénybe túlzottan a természeti erőforrásokat, például ésszerűen használják fel a vizet. Fontos még  a megfelelő növényvédelem, a megfelelő műtrágya-felhasználás és a növénykondicionáló szereknek a hatóság által  szigorúan ellenőrzött használata - mondta a miniszter.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló