Megváltozik az óceánok színe

Hír

írta: MTI
2019/02/06

A klímaváltozás hatására változik a fitoplanktonok összetétele, ami 2100-ra a világ vizeinek 50 százalékában fog színváltozást okozni.

A fitoplanktonok kiemelt szerepet játszanak a tengerekben és óceánokban, a napfényt kémiai energiává alakítják, és szén-dioxidot nyelnek el. Ezek az apró organizmusok teszi ki a Föld fotoszintetikus aktivitásának a felét, azaz a Föld atmoszférájában jelen lévő oxigén egy jelentős részéért felelősek. Emellett alapját képezik az óceáni és számos édesvízi táplálékláncnak is. A fitoplanktonoknak abban is jelentős szerepük van, hogyan látja az emberi szem az óceánokat. A fotoszintézist segítő klorofill nevű anyag például zöldes árnyalatot eredményez (a klorofill a zöld növények - így a fitoplanktonok - fényelnyelő anyaga).

A cambridge-i Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak új vizsgálata a lehetséges változások hatásait modellezte. Tanulmányuk szerint a jelenlegi legkékebb szubtrópusi régiók még kékebbé fognak válni, az Egyenlítő és a sarkok körüli víz pedig még zöldebb lesz. Az Atlanti-óceán északi része lesz az egyik első terület, ahol láthatóvá válik a változás.

"Arra jutottunk, hogy megváltozik a szín, nem feltétlenül annyira, hogy szabad szemmel látható legyen, az érzékelők azonban biztosan jelezni tudják, hogy változás történt. Valószínűleg ez lesz az egyik legkorábbi jele annak, hogy megváltoztattuk az óceán ökológiáját" - mondta Stephanie Dutkiewicz, az MIT kutatója, a tanulmány szerzője.

A szakértők kiemelték: a változás a globális felmelegedés egyik közvetlen következménye, a klímaváltozás ugyanis hatással van a tengervíz áramlataira, ami megváltoztatja a fitoplanktonok számára elérhető táplálék mennyiségét.

A korábbi kutatásokkal szemben az MIT szakértői kizárólag a fitoplanktonok által visszavert fény műholdas méréseit vették figyelembe. Korábbi esetekben a tudósok a klorofill műholdas méréseit használták a klímaváltozás hatásainak megértéséhez.


Kép forrása: Wikipedia

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló