A tengeri ökoszisztéma egyik kulcselemét a "A kék bolygó" című sorozatról nevezték el

Hír

írta: MTI
2018/04/25

Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán "lüktető szíveként" is emlegetett planktonok egyik faja.

Az apró, növényszerű organizmus a tengeri ökoszisztéma egyik kulcseleme, mely a Syracosphaera azureaplaneta hivatalos nevet kapta, mely a kék bolygó latin megfelelője.

Az egysejtű algát az Atlanti-óceán déli részén gyűjtötték be, de világszerte megtalálható az óceánokban.

A University College London (UCL) kutatói a névadással Sir David Attenborough és a dokumentumfilmet készítő csapat előtt fejezték ki tiszteletüket.

Sir David Attenborough a UCL-en járt a felújított földtudományi tanszék megnyitásán, amikor ünnepélyesen értesítették a névadásról.Mint mondta, a gesztus "nagy megtiszteltetés" a számára és nagyon örül annak, hogy ezzel segíthet felhívni a figyelmet a planktonok fontosságára.

"Ha elmondanám az igazságot, hogy a fitoplankton, az óceánokban oxigént termelő zöld plankton sokkal fontosabb a légkör számára, mint az összes esőerdő, az emberek megdöbbennének" - mondta.

Kiemelte: ez az oxigéntermelés és a széndioxid körforgásának lényeges eleme, és ha ezt összezavarjuk, az az egész légkörre kihat.

A kék bolygó plankton mindössze 10 mikron átmérőjű, egy emberi hajszál átmérője ennek hétszerese. Csak néhány napig él, de ez alatt a rövid idő alatt hihetetlen bonyolultságú és szépségű alakzatokat ölt.

Számos fajt neveztek már el Attenborouh-ról - köztük egy ritka trópusi pillangót, egy röpképtelen indonéz bogarat és egy húszmillió éves borostyánban konzerválódott szöcskét. Más élőlények is kaptak nevet hírességekről: egy lódarázs például Beyoncé, egy kihalt mocsárlakó lény Mick Jagger, egy majomfaj John Cleese komikus, egy molylepke Donald Trump, egy leveli béka pedig Károly herceg nevét viseli. Találunk híres növényeket is, ilyen a Paul McCartney-ről elnevezett tulipán, de az is előfordul, hogy filmek kitalált karaktereiről neveztek el állatokat (pl. Star wars: Skywalker-Gibbon). A kék bolygó plankton azonban az első, amely egy televíziós sorozatról kapta nevét.

James Honeyborne, A kék bolygó 2. producere elmondta: "a fitoplanktonok bár nagyon aprók, az óceáni élet alapját jelentik. Táplálékai a kis halaktól kezdve az óriási bálnákig rengeteg élőlénynek, segítenek megőrizni a vizek, így az egész bolygó egészségét".

"Úgy érezzük, a planktonok a sorozat láthatatlan sztárjai. Apró méretük miatt rejtve maradnak, de ezek az óceán dobogó szíve, mivel táplálékot jelentenek és szenet pumpálnak a sekély vizekből a mély óceánba" - mondta Paul Bown, a UCL professzora.


Kép forrása: UCL

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Megváltozik az óceánok színe

A klímaváltozás hatására változik a fitoplanktonok összetétele, ami 2100-ra a világ vizeinek 50 százalékában fog ...