Klímaváltozás: Tejfehérré változtatja az óceáni vízfelszínt a coccolithophore nevű fitoplankton

Hír

írta: ecolounge
2016/10/18

Új-Zéland keleti részének közelében nagy mértékű fehéralga-virágzás indult be, mely fehérré festi a vízfelszínt. A jelenséget a világ egyre több táján kezdik észlelni.

A Global and Planetary Change című nemzetközi folyóiratban közölt tanulmány szerint kedvező, meleg környezeti feltételek között a coccolithophore nevű fitoplankton gyorsan növekszik és virágzásakor tejfehérré festi az óceán felszínét, nagy mennyiségű üledéket - kokkolitot - termelve. Szerk: A kokkolit parányi, a mészmoszatok családjába tartozó (Haptophyta: Coccolithales) algák kalcium-karbonát tartalmú lemezecskéi.

A műholdas és a hajókról végzett megfigyelések szerint az óceán melegedése miatt az algavirágzás egyre délebbre vonul és enyhébbé válik, ugyanúgy, ahogy nagyjából 130 ezer évvel ezelőtt, az utolsó nagy meleg periódus idején. "Eredményeink szerint az utolsó meleg periódus idején, amikor az óceán nagyjából 1-2 Celsius-fokkal volt melegebb a mostaninál, az üledék nagy részét kokkolit alkotta" - magyarázta Bella Duncan, az egyetem kutatója, hozzátéve, hogy az óceánfenékre lesüllyedt kokkolit fehér iszapot hoz létre. (A kokkolitoforida alga kéntartalmú szerves vegyületet, un Dimetil-szulfidot (DMS) termel).

"A jelek szerint most ugyanez a folyamat megy végbe, ami azt sugallja, hogy az Új-Zélandot övező óceán is elkezdett reagálni a globális felmelegedésre.

Ezt a jelenséget a világ egyre több táján kezdik észlelni" - mondta Lionel Carter, az egyetem Antarktiszi Kutatóközpontjának munkatársa, aki felügyelte a kutatást.

A kutatók az Új-Zélandtól délre fekvő régió vizeiből vettek üledékmintákat és lézeralapú módszert használtak a kokkolitlerakódások kimutatásához. "Egy kétméteres magminta 200 ezer évre visszamenőleg szolgál adatokkal az üledék összetételéről" - magyarázta Duncan.

A szakemberek jelenleg még nem tudják megmondani, hogy a változás milyen hatással lesz a halállományra, a széndioxid-felvételre és az óceán általános egészségére.


Kép forrása

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló