Egy fiatal lány bioüzemanyagot csinált

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/06/28

Evie Sobczak tudósnak született: általános iskola 5. osztályában rájött, hogyan lehet gyümölcssavval elemet tölteni. Középiskolában egy széllapát segítségével generált tiszta energiát, legutóbbi projektjéhez pedig még egy bioreaktort is készített.

A 16 éves lány nemrég elindult az Intel által meghirdetett Science and Engineering Fair nevű nemzetközi versenyen, ahol 70 ország közel 1600 résztvevője mérkőzött meg egymással. És Evie megnyerte a versenyt, első helyezést ért el a rangos eseményen.

Nyertes projektje a bioüzemanyag létrehozásának egy forradalmian új módjáról szól. A zseni lány négy év alatt sikerre vitte azon elgondolását, miszerint algák segítségével lehetséges bioüzemanyagot úgy létrehozni, hogy közben nem használ semmiféle káros vegyi anyagot. Annyira nagyszerű dolgot alkotott, hogy az ő eljárása a jelenleg ismert és elterjedt módszereknél 20%-al hatékonyabb, és ami ugyancsak lényeges, hogy nincs környezetromboló hatása sem.

Hogy mi is a bioüzemanyag? A megújuló energiaforrások közé tartozó, növényi vagy állati biomasszából előállított anyag, amely lehet szilárd, cseppfolyós, vagy gáznemű is (pl. biogázok).

Evie ezt nyilatkozta: „16 évesen feltaláltam valamit, ami akár hasznos is lehet. Az alga a következő üzemanyagforrásunk is lehetne, mert viszonylag kis területet igényel, és nem vesz el az élelmiszerforrásainkból. Floridában élek, itt rengeteg problémát okoznak az algák. Arra gondoltam, miért ne csinálhatnánk negatívnak tűnő dolgokból olyanokat, hogy azok a világ hasznára válhassanak."

Fotó forrása: Twitter / Evie Sobczak

 

forrás: theterramarproject, wikipedia.org, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló