30 éves hidegrekord: most derült ki, mikor mérték a leghidegebbet az északi-féltekén

Hír

írta: MTI
2020/09/25

Utólag derült fény az eddigi hidegrekordra, melyet mintegy 30 évvel ezelőtt rögzítettek egy grönlandi mérőállomáson. Csaknem mínusz 70 Celsius-fokot mértek - derítették ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) kutatói.

A szakemberek az északi-sarkvidéki mérőállomások adatainak archívumában kutatva fedezték fel, hogy 1991. december 22-én mínusz 69,6 Celsius-fokot rögzítettek a grönlandi Klinck állomás automata műszerei.

Ez csaknem 2 fokkal hidegebb az oroszországi Verhojanszkban 1892 februárjában (mínusz 67,8 Celsius-fok), valamint a szintén oroszországi Ojmjakonban 1933 februárjában (mínusz 67,7 Celsius-fok) mért korábbi rekordoknál - olvasható a The Guardian című brit lap internetes kiadásában.

Az északi félteke tekintetében mindhárom hőmérséklet kivételesnek számít, azonban messze elmaradnak a bolygón mért eddigi leghidegebb hőmérséklettől, amelyet - a déli félteke telének derekán -, 1983. július 21-én rögzített az antarktiszi Vosztok mérőállomás: mínusz 89,2 Celsius-fokot.

A sarkvidékek időjárási szélsőségeinek tanulmányozása különösen fontos a régmúltra és a jövőre vonatkozó éghajlati modellek elkészítése miatt.

Ezen a héten az északi-sarki tengeri jég második legkisebb kiterjedését mérték a kutatók az elmúlt 40 évre visszamenőleg. A régióban szokatlanul meleg volt idén nyáron, Szibérián hőhullám söpört végig.

A verhojanszki mérőállomás 38 Celsius-fokot rögzített június 20-án. A WMO szakemberei szerint jó eséllyel ez lehet az Északi-sarkkörtől északra mért eddigi legmagasabb hőmérséklet. Az archívumban felfedezett adatot szigorú ellenőrzésnek vetették alá, mielőtt hivatalosan is elfogadták az új rekordot.

A szakemberek a Royal Meteorological Society folyóiratában publikálták az eredményeiket.


Kép forrása: travels.tabakov.eu / Szerző: Boyan Tabakov és Ksenia Tabakova

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló