Módosult a "nitrátrendelet" - Még több műtrágya kerülhet a talajba és vizeinkbe?

Hír

írta: MTI
2020/10/13

A növénytermesztés hatékonysága érdekében a múlt héten módosították a nitrátrendeletet - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a nitrogénhiánnyal járó úgynevezett pentozánhatás kivédésében segíti a gazdálkodókat a megjelent agrárminisztériumi rendelet, amely a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumi rendeletet módosította.

A NAK kiemelte: a jogszabály-változtatás szükségességét számos gazdálkodó, vállalkozás jelezte a kamara felé. Többek közt a trágyakijuttatás   tilalmi   idejének   felülvizsgálatát    nitrátérzékeny    területeken;  a nitrátérzékeny  területekre  vonatkozó  nitrogénhatóanyag-határérték  felülvizsgálatát és a  szervestrágya  beltartalmi  értékeinek aktualizálását kérték. Minderről mintegy két éve kezdtek egyeztetésbe az érintett szervezetekkel. A szakminisztérium is érzékelte a problémát és támogatta annak megoldását. Első lépésként a módosítással érintett problémakört sikerült uniós szinten egyeztetni, amely ellen nem érkezett kifogás.

A kérdés azonban az: mekkora környezeti terhelést jelent a mezőgazdaság hazánkban? A rendeletmódosítás szerint a pentozánhatás kivédésére most már minden termőhelyen kiadagolható a vetéstől függetlenül 100 kilogramm szárazanyaghoz további 0,8 kilogramm nitrogén hatóanyag - tették hozzá.

Nitrátérzékeny területek 

A nitrogén létfontosságú tápanyag, nagy koncentrációban azonban környezetünkre és egészségünkre egyaránt káros. Ezért a gazdálkodóknak meg kell óvniuk a talajt, valamint a felszíni és felszín alatti vizeket a mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéstől.
A nitrát túlterhelés hatásait felismerve az Európai Unió Tanácsa a szennyezések elkerülése érdekében létrehozta a minden tagállamra kiterjedő Nitrát Irányelvet (91/676/EK). Ennek betartása Magyarország számára is kötelező, ezért hazánkban megalkották a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat követelményrendszerét, amelyet a nitrátérzékeny területeken kell teljesíteni.
Nitrátérzékeny területen a helyes mezőgazdasági gyakorlat (HMGY) szabályainak betartását ellenőrzi a hatóság. A HMGY előírásai a következőkre terjednek ki:
- Szerves trágyával kijuttatható nitrogén (N) hatóanyag mennyiségi korlátozásának betartása.
- Lejtős területen, felszíni vizek környezetében történő trágyázás feltételei
(Forrás: mvh.allamkincstar.gov.hu)

A további módosításokhoz mindenesetre újabb kutatási eredmények szükségesek, a vizsgálatokat a szakminisztérium koordinálja, ezek közül az üzemi szintű kísérletek beállításában a kamara szakértői is koordináló tevékenységet folytattak a köztestület tagjai körében - közölték.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: freestocks.org
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló