Helló dobozos!

Interjú

írta: Admin
2013/05/29

A Tej Napja alkalmából, az italos kartonokról beszélgetünk Baka Évával, az Italos Karton Egyesülés vezetőjével, és Molnár Zitával, a Tetra Pak kommunikációs igazgatójával.

A Nemzetközi Tejszövetség világszerte június 1-jén ünnepli a tej nemzetközi napját. Magyarországon 1957 óta ettől eltérően, minden év május utolsó keddjén kerül megrendezésre e jeles nap, amelynek elsődleges célja a tej és tejtermékek, valamint az egészséges életmód népszerűsítése. Ahogyan olvasóink már megtapasztalhatták, mindig igyekezünk más aspektusból is megközelíteni az adott témát, így a tej egészségre gyakorolt pozitív hatásainak taglalása helyett most inkább annak tárolásáról fogunk írni. Baka Évával, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés vezetőjével, és Molnár Zitával, a Tetra Pak Hungária zRt. kommunikációs igazgatójával beszélgettünk az italoskartonokról.

Ecolounge: Zacskós tejet szinte már nem is lehet kapni, a helyét átvette a dobozos kiszerelés. Egyáltalán jó ez nekünk, fogyasztóknak?

Molnár Zita: A tejtermékek nagyon érzékenyek a külső hatásokra – ha fény éri őket, gyorsabban megromlanak, értékes tápanyagokat veszítenek, oxigén és mikroorganizmusok hatására pedig erjedésnek indulnak. A tejcsomagolás legfontosabb szerepe így az, hogy megvédje a terméket ezektől a külső hatásoktól, szennyeződésektől. Az italoskarton több rétegű szerkezete mindezen külső hatások ellen kiváló védelmet nyújt: a fénytől óv, ugyanakkor tartása és merevsége révén a fizikai behatásoktól is védi a tartalmát. A levegőt – oxigént és mikroorganizmusokat – kívül tartja, miközben a folyadék szivárgását is megakadályozza. A fogyasztó számára ezen felül a lehető legkényelmesebb megoldást jelentik a visszazárható kupakkal ellátott, könnyen tárolható dobozok, amelyek ráadásul törhetetlenek is.

Ecolounge: Zita több réteget említett. Hogyan épül fel egy ilyen doboz, mik ezek a rétegek?

Baka Éva: Egy 1 literes doboz tömege átlagosan 30 gramm. Ennek 75%-a papír, 20%-a műanyag (PE) és 5 %-a alumínium. Ez utóbbi az aszeptikus csomagolásnál pl. megtalálható, így az UHT tejek esetében is. Megemlítendő a rétegek vastagsága, például az alumíniumé csupán 6,3μm. - Összehasonlításképpen, az emberi hajszál vastagsága 50μm.

Ecolounge: UHT és „aszeptikus”... Mit rejtenek ezek a kifejezések?

Molnár Zita: Az UHT az ultra-magas hőfokon (Ultra High Temperature) történő hőkezelés, más néven ultrapasztőrözés angol rövidítése. Az eljárás során a tejet néhány másodpercre igen magas hőmérsékleten kezelik, amelynek eredményeként a mikroorganizmusok, a spórák, elpusztulnak, azonban az ásványi anyagok megmaradnak.
Az aszeptikus technológia lényege, hogy a teljes gyártási folyamat – beleértve az élelmiszert, a feldolgozó és csomagoló berendezéseket és a csomagolóanyagot – kereskedelmi értelemben véve steril. Ez a sterilitás a lehető legmagasabb szintű élelmiszerbiztonságot garantálja, a termék pedig akár 12 hónapig is eltartható lesz.

Ecolounge: Figyelembe véve a felhasznált anyagokat – papír, alumínium, sőt műanyag – nem tűnik igazán "öko"-nak a csomagolás…

Baka Éva: Az italos karton csomagolást - pl. Németországban - környezetvédelmileg megfelelőnek minősítették, de természetesen ez még nem számít Ökonak. Azonban az összetevők újrahasznosíthatóak és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a csomagolás papírtartalma (ami 75%) megújuló erőforrásból származik. A gyártók egyre nagyobb arányban használnak FSC-tanúsított (vagyis fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagból készült) papírt a csomagolóanyag előállításához. Ugyancsak fontos szempont az elektromos energia fogyasztás, ugyanis az UHT termékek hosszan eltarthatóak hűtés nélkül is, legyen az tej vagy gyümölcslé. Így szállításuk hűtőkocsit nem igényel, ahogyan a vásárlást követően otthon is elállnak hűtés nélkül, de természetesen felbontás után hűtést igényelnek ezek a termékek is.

Ecolounge: Tehát a teljes doboz újrahasznosítható, nem csak a papír?

Baka Éva: Pontosan. Mindegyik rétege újrahasznosítható.

Ecolounge: Hogyan valósul meg az újrahasznosításuk?

Baka Éva: Az újrahasznosítás főként papírgyárakban történik, ahol egy vizes oldás (foszlatás) következtében a rétegeket szétválasztják egymástól. A papíralapanyagból később ismét papírt készítenek, a műanyagot és alumíniumot pedig vagy energetikailag hasznosítják, vagy külön-külön anyagában használják fel újra. A műanyagból például re-granulátumot készítenek a műanyag-újrahasznosítók, amelyekből később használati tárgyakat állítanak elő a műanyag gyártók. Az italos karton hasznosítását mutatja be ez a videó, amely a honlapunkon is megtekinthető.

Ecolounge: Világviszonylatban mi várható az italoskartonok kapcsán?

Molnár Zita: Kutatásaink azt mutatják, hogy manapság egyre többen költöznek városokba, a középosztály világszerte erősödik, a népesség átlagéletkora pedig nő. Ezek a változások új elvárásokat támasztanak az élelmiszercsomagoló anyagokkal szemben is. Az egyik ilyen elvárás a kényelmes használat, könnyű nyithatóság és kezelhetőség, ugyanakkor nő az igény a tápláló, egészséges és biztonságos élelmiszerek és a minél hosszabb eltarthatóság iránt is.

Ecolounge: A fejlődő országok hogyan tekintenek erre a tárolási módra?

Molnár Zita: A fejlődő piacokon egyre többen váltanak nyers tej fogyasztásáról csomagolt tejtermékekre, és egyre több terméket árusítanak italoskartonban, hiszen kiváló védelmet nyújt a benne tárolt élelmiszernek.

Ecolounge: És mi a helyzet a környezettudatossággal?

Molnár Zita: A környezettudatosság, a fenntarthatóság egyre fontosabbá válnak, a vásárlói döntéseknél egyre nagyobb szerepet kapnak a környezetvédelmi szempontok is, ami összhangban áll törekvéseinkkel, hogy termékeink és technológiai megoldásaink környezeti lábnyomát a minimálisra csökkentsük.

Ecolounge: Mit üzennek az Ecolounge környezettudatos olvasóinak?

Gyűjtsék szelektíven az italos karton dobozokat, Budapesten a papírgyűjtő konténerbe (kék színű a házhoz menő gyűjtésnél is), míg vidéken általában a műanyag (sárga) gyűjtőkonténerbe kell dobni és (a zsákos gyűjtésnél szintén  a sárga zsákba gyűjthető). Ne felejtsék: TAPOSSA LAPOSRA! - Ezzel sok fa élete megmenthető, mivel a papírgyártáshoz tökéletesen megfelel a használt italos karton, egy dobozt akát 6-7 szer is újra lehet hasznosítani.

A rovat új hírei

Hasonló

Környezetvédelmi rajzpályázat

Rendhagyó környezetvédelmi rajzpályázatot hirdet az IKSZ. Italos karton sablonra kell rajzolniuk az általános iskolásoknak.

A nyitottság megvan

Nyitottak a környezetvédelemre a magyarok, mégsem zöld szemlélettel vásárolnak.

Jó és rossz műanyagok

Az életünk részei a műanyagok; de akár ételed részei is lehetnek az egyes műanyagokból kikerülő anyagok?