Italoskartonok a világban

Magazin

írta: Admin
2013/07/27

A műanyag újrahasznosítható, akárcsak a papír, mégis évente 5 milliárd tejesdoboz kerül a szeméttelepekre. Ennyi tehát nem hasznosul újra, hanem szemétégetőkben végzi, rosszabb esetben a légkör szennyezéséhez is hozzájárulva. Legutóbb a Tej napján írtunk az italoskartonokról, most ismét értekezünk a témában.

A TCC (The Carton Council) szerint évente 5 milliárd italoskartonból készült tejes doboz kerül a szeméttelepekre, amiben nagy szerepet játszik, hogy újrahasznosításuk sokkal bonyolultabb és körülményesebb, mint pl. az üvegé vagy a műanyagé. Másrészt problémát okoz az is, hogy sok dobozon nincs feltüntetve az újrahasznosítás szimbóluma, így a fogyasztóknál nem tudatosul az újrahasznosítás, mint lehetőség. A TCC szeretné elérni, hogy 2015-re az összes dobozon fel legyen tüntetve a reciklálás jelzése.

Italoskarton doboz típusok
Az újrahasznosítás nehézsége az összetevőkben rejlik, mivel azokat csak a különválasztásuk után lehet újrahasznosítani. Az ún. aszeptikus dobozok 74%-ban papírt, 22%-ban polietilént, és 4%-ban alumíniumot tartalmaznak (ilyen dobozokba kerülnek a hűtés nélkül is tartósabban elálló készítmények). A nem-aszeptikus dobozok átlagosan 80% papírt és 20% polietilént tartalmaznak, ám ez gyártónként / technológiánként eltérő lehet, hazánkban például van olyan nem-aszeptikus típus, amely 91% papírt és 9% polietilént tartalmaz.

Újrahasznosításuk
Az újrahasznosítás folyamata egyúttal energiaigényes, másrészt speciális eszközöket kíván meg. A dobozok egy úgynevezett pépesítő tartályba kerülnek (hívhatjuk áztatónak is), ahol egy automata feldarabolja azokat. A víz hatására pép képződik, a nedvesség miatt a papír, a műanyag és az alumínium rétegeg leválnak egymásról. Szűrést követően az összetevőket fizikálisan is elválasztják, az anyagfajták immáron feldolgozhatóak, újrahasznosíthatóak.

Adatok
Magyarországon évente körülbelül 12 ezer tonna, vagyis 450 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Amíg 2004-ben az italoskartonok csupán 2%-át hasznosították újra, 2012-ben már 21% volt az újrahasznosítási arány. Egy átlagos háztartás éves szinten körülbelül 125 italoskartont használ el. Ebből 26 darab kerül a szelektív hulladékgyűjtőbe. Ez az uniós érték kétharmada, ám egyes tagállamokhoz képest 50%-os lemaradásról is beszélhetünk. Átlagot nem érdemes kalkulálni, mivel a tagországokban igen eltérő az újrahasznosítási arány: Ausztria 36%, Svédország 47%, Németország 67%, Belgium 71%!

 

forrás: 1800recycling.com, wikipedia.org, zoldfu.blog.hu

A rovat új hírei

Hasonló