Ökoadomány a Gyermekkórházért

Hír

írta: Streit Nóra
2012/09/09

Több mint 2 tonnányi újrahasznosított papírtermékekből álló adományt kapott a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika. Az akció egyben figyelemfelkeltés is.

Második éve részesül a Tetra Pak támogatásában a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikája – a cél kettős. Egyrészt az 1 millió forint értékű kéztörlőt és orvosi papírlepedőt tartalmazó, több kamionnyi papíráru jelentős segítséget jelent a klinikának, hiszen az így a költségvetésből felszabaduló összeget orvosi eszközökre és gyógyszerekre tudják fordítani kis betegeik számára.

 

Az ajándék célja az is, hogy felhívja a lakosság figyelmét az újrapapír környezetvédelmi előnyeire. – A tejes és gyümölcsleves kartondobozok teljesen újrahasznosíthatóak. Mivel ez a csomagolóanyag 75%-ban papírból készül, miután hulladékká vált, újra olyan hasznos termékek készülhetnek belőle, amelyeket akár gyermekklinika is használhat – fogalmazott Hana Zmitkova, a Tetra Pak Duna régiójának környezetvédelmi igazgatója.

Elgondolkodtató tény ugyanis, hogy hazánkban egy ember átlagosan 80-100 kg papírt használ fel évente, s ez a szám a következő 8 évben várhatóan megduplázódik. Magyarországon tavaly 12 ezer tonna (kb. 450 millió darab) italos kartondoboz került forgalomba. 2011-ben ebből összesen 80 millió darab dobozt gyűjtöttünk vissza szelektíven, ami az összes kibocsátott mennyiség 19%-a.

Jó hír viszont, hogy az újrapapír előállításához mindössze feleannyi energiára és negyedannyi vízre van szükség, mint tisztapapír gyártása esetén, ráadásul fák kivágása nélkül. A 2,4 tonnányi adomány a becslések szerint 30 fát mentett meg a kivágástól…

forrás: zoldmod.hu

A rovat új hírei

Hasonló