Óriási segítség a kis fejlődő szigetállamok számára: Google - FAO partnerség a talajromlás megállításáért és megelőzéséért

Hír

2017/09/17

Partnerségben a Google-lel, német és európai uniós finanszírozásból, a FAO következő év közepére fejezi be globális összegzését a talajok termőképességéről, a talajtakaró mértékéről és a földalatti szén-dioxid készletekről.

A talajromlás megállítása és megelőzése a következő évek egyik központi kérdése lesz a kis fejlődő szigetállamok számára, ha teljesíteni szeretnék a fenntartható fejlődési célokat – foglalható össze a központi üzenet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) programján az elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló ENSZ egyezmény részes feleinek 13. konferenciáján (UNCCD COP13).

Ezen országok leromlott állapotban lévő földterületeinek felülvizsgálata már tart. Az adatgyűjtés fázisa után a talajromlás felmérésére egy nemzetközi módszert használnak, amelyet már 30 országban teszteltek eddig. Az anyag elkészültével pedig a politikai döntéshozatal is könnyebb lesz a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos kérdésekben. Partnerségben a Google-lel, német és európai uniós finanszírozásból, a FAO következő év közepére fejezi be globális összegzését a talajok termőképességéről, a talajtakaró mértékéről és a földalatti szén-dioxid készletekről. Az ilyen felmérések segítenek az országoknak célok meghatározására és a talajromlás helyett a fenntartható módszerekre való áttérésre. A talajromlás megállítása és a talaj egészségének és termékenységének fenntartása, javítása a 15-ös fenntartható fejlődési célban is említésre kerül. Közép-Amerikában például a talaj állapotának javítása fák és növénytakaró révén lehetővé tette a helyi gazdáknak, hogy egy hektár terület elegendő legyen ne csak egy, de akár négy tehén ellátására is.

A Zöld-foki Köztársaság volt az első szigetország, amely talajainak állapotát magas felbontású műholdas képek révén mérte fel. Az elemzésben a helyi mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium munkatársainak a FAO szakértői segítettek.

„Az első eredmények alapján úgy tűnik, sikerült a rossz állapotban lévő területek egy részét helyreállítani, de van még bőven teendőnk”, mondta Gilberto Correia Carvalho Silva miniszter a FAO rendezvényén.

Ugyanezen módszert alkalmazták az afrikai Nagy Zöld Fal kezdeményezésben is a fák ültetésekor.

Szintén a konferencia keretében indította el a FAO a talajerőforrás tervezési eszközkészletet, egy online kereshető adatbázist azok számára, akik a fenntartható talajhasználatról keresnek információt.

Tények

  • A talajromlás évente mintegy 490 milliárd dollár veszteséget okoz, ami lényegesen több a megelőzés költségénél.
  • A rossz állapotban lévő földek 40 %-án kiugróan magas a szegénységség.
  • A talajromlás 1,5 milliárd ember életére és egészségére van közvetlenül befolyással.

forrás: FAO

A rovat új hírei