Pirolízis: új megoldás a műanyaghulladék kezelésére?

Hír

írta: MTI
2022/08/29

Noha már egyre több helyen szeketíven gyűjtik a szemetet, még mindig rengeteg műanyag végzi hulladéklerakóban és égetőkben. Erre jelenthet megoldást a pirolízis, mellyel a műanyagszemet hasznos anyagokra bontható és újrahasznpsítható.

A probléma súlyát jól mutatja, hogy miközben az elmúlt öt évben az Európai Unió lakossága mintegy 33 millió tonna műanyaghulladékot termelt, ennek kevesebb, mint 40 százalékát hasznosítják újra. Magyarországon ez az arány még rosszabb: az Eurostat 2019-es adatai szerint a műanyaghulladék csupán 33 százalékát hasznosították újra.

A pirolízis régóta ismert kémiai technológia, amely bármilyen szerves hulladékanyagot hevítéssel többféle termékre bont. A műanyaghulladékok kezelésében a technológia felhasználása még viszonylag új, de a vegyes műanyagok bontásánál olyan termékek előállítására is alkalmas, mint a benzin, a különböző párlatok vagy a viasz. Mivel ezek a termékek például a finomítóknak értékesíthetők, ezért a pirolízis kiválthatja a hulladéklerakást és az égetést.

A pirolízis műanyagipari elterjedése igen esélyes, mivel több milliárd eurós piacot jelenthet. Így a következő öt évben megjelenhetnek a nagyobb teljesítményű, több mint 200 kilotonna műanyaghulladék feldolgozására alkalmas létesítmények is.A szakemberek szerint pedig ez megszünteti a mezők, folyók és óceánok közvetlen szennyezésének kockázatát is, illetve azt is, hogy a vegyes műanyaghulladék mikroműanyagként kerüljön az emberek és az állatok szervezetébe.

Egyelőre azonban még nehéz kiaknázni a technikában rejlő lehetőségeket, mivel ehhez megfelelő szabályozásra és jogi keretrendszerre  lenne szükség, és a pirolízisnek és más kémiai újrahasznosítási technológiáknak is bele kellene számítaniuk az uniós jogszabályok szerinti újrahasznosítási kvótákba.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Cezary Piwowarski


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló