Műanyagzabáló moly mentheti meg a világot a szeméttől

Hír

írta: ecolounge
2017/12/17

Tudósok kiderítették, hogy a nagy viaszmoly lárvája meg tudja enni és le tudja bontani a polietilént. A felfedezés elvezethet a megoldáshoz, mellyel megszüntethetővé válik a műanyagszemét szerte a világon.

A felfedezés során egy amatőr méhész, Federica Bertocchini a méhlépekről szedegette le a viaszmoly lárvákat, és zacskóba dobálta őket. A zacskón azonban átrágták magukat. Ekkor vette kezdetét a Bertocchini által vezetett kutatás, aki történetesen a spanyolországi IBBTEC szakavatott tudósa.

A tudós csapatával jelenleg azon dolgozik, hogy rájöjjön a nagy viaszmoly lárvájának titkára: pontosan miként képes megemészteni a polietilént?

Egyik legutóbbi kísérletük során 100 viaszmolyt helyeztek egy műanyagzacskóra. 40 perc elteltével lyukak jelentek meg a zacskón, 12 órával később a műanyag tömege 92 mg-al csökkent.

Váratlan, ám mégsem oly meglepő módon a műanyag zacskó és a lárvák természetes elesége, a méhviasz között van ugyanis hasonlóság: "A viasz polimer, egyfajta természetes műanyag; kémiai struktúrája nem sokban különbözik a polietiléntől" - mondta Bertocchini. Kollégája, Paolo Bombelli szerint "Ha egy enzim felelős a kémiai folyamatért, annak reprodukálása a mai biotechnológiai metódusokkal elérhető lehet."

Amennyiben a kutatás eredményesnek bizonyul, egy lépéssel közelebb kerülünk bolygónk megtisztításához. - A futurism.com információi szerint az óceánokat jelenleg 269 ezer tonnányi (5,25 billió darab) műanyaghulladék szennyezi.


Kép forrása: wikipedia.org; szerző: Sarefo

 

forrás: Futurism

A rovat új hírei

Hasonló