Az Adidas válasza a szemétkérdésre - íme az óceáni hulladék újrahasznosításával készülő cipő!

Magazin

2015/07/03

Az óceáni műanyagszemétből készült cipő az Adidasnak a Parley for the Oceans nevű környezetvédelmi szervezettel való együttműködését illusztrálja, melyből ebben az évben több termék is születhet.

Az emberi túlnépesedés és mindaz, ami ezzel jár, komoly veszélybe sodorja a tengerek élővilágát. A jóslatok szerint 2025-re megsemmisülnek a korallzátonyok és 16 éven belül kihalhat a vízi élőlények nagyrésze.

Ezek a tények ösztönözték cselekvésre Cyrill Gutsch dizájner-termékfejlesztőt, aki megalapította a Parley for the Oceans nevű szervezetet, melynek célja, hogy együttműködést teremtsen a művészek, gondolkodók, vezetők, környezetvédők és a nagy márkák között, ezzel is felhívva a figyelmet az óceánok védelmére. A Parley június 29-én New Yorkban, az ENSZ székházában előadásokkal és a környezettudatos cipő bemutatásával ünnepelte az Adidassal közös együttműködését. Az eseményen, melynek az "Óceán, klíma, élet" címet adták, szakemberek, művészek valamint vállalkozók gyűltek össze, hogy megosszák elképzeléseiket a klímaváltozás megfékezéséről.

Cyrill Gutsch Eric Lidtkével, az Adidas képviselőjével beszélgetett a cipőről és a cég szerepéről. Szó esett arról, hogy az Adidas az óceánok megtisztításáért tett lépések mellett támogatja a szervezet nevelési és kommunikációs programját is, valamint arról, hogy a cipők alapanyagául szolgáló, illegális hálókat a Parley partnerszervezete, a Sea Shepherd (Tengeri pásztor) gyűjtötte be 110 napos expedíciója során Nyugat-Afrika partjainál.

Hogy készül a cipő?
A cipő felsőrészét azzal innovatív technológiával kötötték, melyet az Adidas Primeknit nevű, nulla hulladékkal járó kollekciójánál vezettek be. - A kötés sokkal gazdaságosabb, mint a varrás, mert nem kell kivágni a mintát, mint a hagyományos eljárásnál - mondta Liedtke - emellett a munka egésze géppel végezhető.
Az alapanyagot ezúttal a halászhálók és más, a partról könnyen összeszedhető műanyaghulladékfajták szolgáltatták. Liedtke hozzátette, nem fél attól, hogy elegendő utánpótlás lesz-e alapanyagból a mostani prototípus után ebben az évben készítendő cipőkhöz. - Egyelőre nem használjuk fel az áramlatokban fellelhető, apróbb darabokat, de ez változhat, ha fejlődik a szemétgyűjtési technológia - mondta Gutsch.

Az együttműködés
- Az óceánok stratégiai szerepet töltenek be a klímaváltozás megelőzésében. Célunk, hogy felhívjuk erre a közvélemény figyelmét és minél több olyan együttműködést inspiráljunk, melyet az óceánok megtisztításának célja vezérel - ondta Cyrill Gutsch. - Különösen büszkék vagyunk arra, hogy az Adidas is csatlakozott hozzánk és bebizonyította, hogy az újrahasznosított műanyagból nagyonis trendi dolgokat lehet készíteni.

Eric Liedtke hozzátette: – Nagyon izgalmas együttműködésnek vagyunk részesei. Az Adidas mindig is szem előtt tartotta a fenntarthatóságot, ez a nézőpont pedig új területek felé vezet minket, ahol innovatív ötleteket mutathatunk a sportolóinknak. Mindenkit arra bátorítunk, hogy csatlakozzon hozzánk az óceánok megtisztításában.

Bárcsak más cégek is komolyan vennék ezt a felszólítást és csatlakoznának a vizek megőrzéséért vívott erőfeszítésekhez.

forrás: news.adidas.com, forbes.com

A rovat új hírei

Hasonló