Rekordokat dönt a japán Hagibis tájfun

Hír

írta: MTI
2019/10/13

Több szempontból is rekordernek számít a legmagasabb kategóriába sorolt Hagibis szupertájfun, melynek szeme a japán fővároson, Tokión haladt át.

Már 19 halálos áldozata van a pokoli időjárásnak Japánban. Több mint 140-en sérültek meg, és mintegy 12-en eltűntek, ezért a japán hadsereg is részt vesz a mentési munkálatokban. Több százezer háztartás maradt áram nélkül.

A szakértők szerint még egyetlen ciklon sem erősödött meg ennyire ilyen rövid idő, vagyis 24 óra alatt. A ciklon a kiterjedése miatt is rekorder lett, hiszen mintegy 1400 kilométer az átmérőjeA Kanogawa tájfun 1958-as átvonulása óta nem érte el Japánt hasonló erősségű forgószél.

Így érte el a Hagibis Japán partjait:

A Hagibis 140-160 kilométer per órás széllökésekkel érte el a szigetországot. A tájfun ereje ugyan csökkent, amikor elérte Japán partjait, de a heves esőzés miatt majdnem tucatnyi, Tokió környéki prefektúrában figyelmeztetést adtak ki, amely szerint azt ajánlják a földszinti lakásokban vagy házakban élőknek, hogy vonuljanak óvóhelyre.

Vasárnapra körülbelül egyméternyi csapadékot vártak a főváros környékén, azaz Magyarország éves csapadékmennyiségének több mint a háromnegyedét. Több folyó kilépett a medréből, és 12 preketúrából eddig mintegy 48 földcsuszamlást jelentettek.

A felszíni közlekedést korlátozták, a tokiói metró sem jár egyelőre, noha a repülőtéri, vasúti forgalom azóta újraindult.

Szombaton napközben egy 5,7-es erősségű földrengés is volt Tokió belvárosában.


Kép forrása: earthobsarvatory.nasa.gov / Szerző: Joshua Stevens

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló