Változások előtt a hurrikánok?

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/09/10

1851 és 2012 között az Atlanti-óceán térségében tomboló hurrikánok nyomai évről évre visszavezethetőek. 2013 azonban kilóg a sorból, idén még egy hurrikán sem volt.

A Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) adatai szerint a hurrikánok és a trópusi viharok létrejöttének dátuma ez évben szeptember 10 körülre tehető az USA-ban. A korábbi éveket figyelembe véve igen furcsa hogy eddig nem jelentkeztek hurrikánok a térségben. "Még soha nem láttunk ilyen szintű inaktivitást" mondta Jeff Masters meteorológus.

A trópusi ciklon olyan légköri képződmény, amelyben a légnyomás a középpontban a legalacsonyabb és belülről kifelé haladva nő. Mozgása ciklonális, vagyis az északi féltekén az óramutató járásával ellentétesen, a délin vele egyező irányban forog. A trópusi ciklont a Csendes-óceán térségében tájfunnak, a Karib-tenger térségében hurrikánnak hívják. Átmérője 400 - 1500 km-ig terjedhet, a mag légnyomása 900 HPa-nál is kisebb lehet. A trópusi ciklon szelei elérhetik akár a 240–350 km/órás sebességet, ami már óriási pusztításhoz vezethet.

Időközben megjelent egy új kutatási eredmény, amely igyekezettel van a hurrikánok eltűnésére is választ adni. A tanulmány szerint a klímaváltozás a trópusi ciklonok (pl a Sandy) kialakulásának esélyét csökkenti, sőt, az atmoszférában a megváltozott légmozgások is befolyásolhatják a viharfelhőket, akár szét is téphetik azokat, így a jövőben gyengébb hurrikánokra számíthatunk.

Ezzel szembenáll Kerry Emanuelnek, a Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT) neves klimatológusának tanulmánya. A tudós szerint a klímaváltozás eredményeként nem csak hogy intenzívebbek lesznek a hurrikánok, hanem a jelenleginél jóval gyakrabban is fognak előfordulni. Számításai szerint évente átlagosan 20-szal több trópusi ciklon fog megjelenni világszerte.

Az okok igen egyszerűen levezethetőek: A klímaváltozás miatt emelkedik a hőmérséklet, így a hurrikánok több energiához jutnak, emiatt számuk megtöbbszöröződhet az óceánok felett. A melegedő óceánok (meleg évszak kitolódik) meg is hosszabbítják a hurrikánok szezonját, akár novemberig-decemberig, és lehetővé teszik számukra, hogy északabbra menjenek.

 

forrás: grist.org, inhabitat.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló